Άρθρο Localit 19 Σεπτεμβρίου, 2016

Αντίθετος ο δήμος Μεγαλόπολης στην εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων

ραδιενεργά απόβληταΚατηγορηματικά αντίθετος στην εναπόθεση και αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) στη Μεγαλόπολη».

Το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Μεγαλόπολη δεν έχει επικίνδυνα απόβλητα, κατά συνέπεια και λόγω της μακροχρόνιας επιβάρυνσης από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, δεν μπορεί να δεχτεί επικίνδυνα απόβλητα που μάλιστα παράγονται σε απομεμακρυσμένες περιοχές».

Υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εδάφη για τη χωροθέτηση και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη, καθότι το μεγαλύτερο μέρος των απαλλοτριωμένων εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ είναι σήμερα ενεργά, ενώ δεν υπάρχουν και διαθέσιμα αχρησιμοποίητα μεταλιγνιτικά εδάφη στα ορυχεία.

Τονίζουν ακόμα, πως ο Αλφειός ποταμός, καθώς και ο ποταμός Ελισσώνας, διασχίζουν καθ’ όλο το μήκος τους τα ορυχεία, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και ως εκ τούτου κάθε σκέψη για διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων στα λιγνιτωρυχεία είναι αποτρεπτική, ενώ εντός των ορυχείων και στις παρυφές αυτών, υπάρχουν οι οικισμοί

Επιπλέον αναφέρουν, ότι εντός των ορυχείων και στις παρυφές αυτών, υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η αρχαία αγορά, η αρχαία Τραπεζούντα, αλλά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως ο μεγάλης αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας ανακαινισμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Θωκνίας.

Το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης αναφέρει ακόμη πως ο Δήμος θα διεκδικήσει, ακόμη και δικαστικά, όλα τα μεταλιγνιτικά εδάφη, για τη χρησιμοποίησή τους από τους φυσικούς ιδιοκτήτες, αλλά και τους ακτήμονες της περιοχής, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές 2026

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Με μια ματιά 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Κέρκυρα τιμώμενη πόλη στις «Εορτές Εξόδου» 2026 στο Μεσολόγγι

Τιμώμενη πόλη στις φετινές «Εορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι είναι η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των επετειακών…