Τη δυνατότητα καταβολής αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους, ανεξαρτήτως του πληθυσμού του δήμου, καθώς και υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις κάθε μήνα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα το άρθρο 35, τροποποιεί την πρόβλεψη του νόμου 3852/2010, άρθρο 92., σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των αντιδημάρχων που δικαιούνται αντιμισθία είναι σε συνάρτηση με πληθυσμιακά κριτήρια και πλέον καταβάλλεται αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους.
«Η απάλειψη της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας με το πληθυσμιακό κριτήριο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αρχής της ισότητας ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη συμμετοχή ικανών προσώπων, χωρίς οικονομική δυνατότητα, σε σημαντικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Επίσης η παραπάνω ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ καθώς τα αιρετά όργανα που δεν δικαιούνται αντιμισθίας, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, οι οποίες, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη τους, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν σε κάθε περίπτωση τον προϋπολογισμό του ΟΤΑ στον οποίο έχουν εκλεγεί και άρα έχουν προβλεφθεί ήδη σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό τους.
Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται η υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε ένα μέγιστο όριο συνεδριάσεων κάθε μήνα, το οποίο ορίζεται σε τέσσερις (4). Η αποζημίωση αυτή, η οποία θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των επιμέρους Δήμων, δεν αποτελεί αμοιβή αλλά καταβάλλεται με σκοπό την κάλυψη βασικών δαπανών σχετικών με τη συμμετοχή των συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια. Τέλος, εισάγεται το δικαίωμα άρνησης λήψης της σχετικής αποζημίωσης ή αντιμισθίας, καθώς και η δυνατότητα παραχώρησης αυτής προς κοινωνικό σκοπό.
Επίσης με το άρθρο 36 διευκολύνεται η άσκηση των καθηκόντων προσώπων που έχουν εκλεγεί ως δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι και έχουν βαριά αναπηρία, ποσοστού 67% και άνω.
Με το άρθρο 37, τροποποιούνται τα εδάφια α’ και β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 243 του ν. 3852/2010 και προβλέπεται ότι το έργο των ειδικών συμβούλων, των ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών στους Ο.Τ.Α. β’ βαθμού δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δικηγόρου, ούτε αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, σε αντίθεση με την τροποποιούμενη ρύθμιση που ανέστελλε την άσκηση αυτού.
«Η ρύθμιση αυτή, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 31 του νέου Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), ρυθμίστηκε με ενιαίο τρόπο η δυνατότητα των δικηγόρων να διορίζονται σε θέσεις συμβουλευτικού – επιστημονικού χαρακτήρα σε γραφεία Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση αναστολής του δικηγορικού τους λειτουργήματος, καθώς κρίθηκε ότι η δυνατότητα διατήρησης μιας έστω περιορισμένης επαφής με τη νομική καθημερινότητα, καθιστά το δικηγόρο περισσότερο χρήσιμο στη συμβουλευτική του αποστολή στο πλευρό του δημόσιου λειτουργού όπου υπηρετεί».
Αναλυτικά τα άρθρα:
Άρθρο 35
Αντιμισθία Αντιδημάρχων – Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων
- Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από το δήμο»
- Τα εδάφια β΄, γ΄, δ΄, και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 καταργούνται.
- Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταργείται.
- Στο άρθρο 92 του ν. 3852/2010 προστίθενται παρ. 9 και 10 ως εξής:
«9. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι τέσσερις (4) συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε.
- Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ως προς την αποζημίωσή τους ανά συνεδρίαση, καθώς και οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων ως προς την αντιμισθία τους έχουν τη δυνατότητα άρνησης λήψης αυτής ή παραχώρηση αυτής προς οιονδήποτε κοινωνικό σκοπό. Η άρνηση ή η παραχώρηση γνωστοποιούνται με σχετική αίτηση του αιρετού προς την οικονομική υπηρεσία του οικείου δήμου».
Άρθρο 36
Επιβοήθηση έργου αιρετών ΑμεΑ
- Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4369/2016 (A’ 33) εφαρμόζεται και στα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα οποία είναι αιρετοί σε Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού και στα οποία έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες, με απόφαση του οικείου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, για όσο χρόνο διαρκεί η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων τους.
- Οι δαπάνες που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4369/2016 βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α.
Άρθρο 37
Τροποποίηση του άρθρου 243 του ν. 3852/2010
Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 243 του ν. 3852/2010 αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Το έργο των ειδικών συμβούλων, των ειδικών συνεργατών και επιστημονικών συνεργατών Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δικηγόρου, ούτε αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία σε άλλο τομέα δραστηριότητας, η άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων του ειδικού συμβούλου, του ειδικού συνεργάτη και επιστημονικού συνεργάτη, μπορούν όμως να εξαιρεθούν από τον περιορισμό του παρόντος εδαφίου, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».