Άρθρο Localit 08 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις φορέων της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου

Οι αιτήσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση και λειτουργία 8 πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 66 ΜW στην που κατέθεσαν ιδιωτικές εταιρίες στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προκάλεσαν την αντίδραση των δήμων, Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης που γειτνιάζουν με την λίμνη.

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου με ανακοίνωση του τονίζει ότι «δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε οποιονδήποτε έχει σκοπό να αλλοιώσει τον αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα των λιμνών μας» υπενθυμίζοντας παλιότερη αλλά ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά «να σταματήσει κάθε σχετική προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την απορία του, που ο δήμος Σερβίων εδώ και 3 χρόνια, με την δικαιολογία της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, «δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των σχολικών του μονάδων ενώ την ίδια στιγμή, ιδιωτικές εταιρίες έρχονται σε εκτάσεις που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου και ζητούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκών ισχύος δεκάδων MW».

Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου του δήμου που παρότι ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να προχωρήσει στην σύνδεση του φωτοβολταϊκού ισχύος 55 kw, επικαλούμενος έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Καταλήγοντας ο κ. Ελευθερίου ξεκαθάρισε ότι για τον δήμο Σερβίων «η λίμνη αποτελεί τη φυσική και τουριστική καρδιά της περιοχή».

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου υπενθύμισε ότι πριν από 3 χρόνια ματαιώθηκε η εγκατάσταση ενός άλλου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα εκτεινόταν σε 11.500 στρέμματα στη λίμνη «αφού καταθέσαμε εγκαίρως στην ΡΑΑΕΥ, τις ενστάσεις μας όπου μέσα από τις έρευνες των επιστημόνων αποδείξαμε το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί στον αλιευτικό πλούτο της λίμνης αλλά και στα αποδημητικά πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο στις όχθες της». Επεσήμανε ακόμη ότι με ενστάσεις και προσφυγές «ο δήμος σε συμπαράταξη με την τοπική κοινωνία απέτρεψε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφή των Πιερίων».

Ο κ. Στεργίου κατέληξε λέγοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και μάχιμοι για να αποτρέψουμε και τώρα την νέα απειλή για την λίμνη, δεν θέλουμε να γεμίσει πλωτά φωτοβολταϊκά».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΜΥ:Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τη Δευτέρα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσληψη 72 σχολικών καθαριστών – καθαριστριών στον δήμο Κιλκίς για το διδακτικό έτος 2024-2025

Την πλήρωση εβδομήντα (72) θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες καθαρισμού…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόγραμμα “ΚΑΛΥΨΗ”: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για διάθεση κατοικιών εντός του δήμου Αθηναίων

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Προγράμματος Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» μπορούν να…