Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σχεδιάζουν και υλοποιούν το πανελλαδικό πρόγραμμα του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα «Ανοικτή Πολιτεία», το οποίο υλοποιείται από τις 23 Απριλίου έως τις 22 Ιουνίου 2012, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Γιάννενα, Πάτρα, Πειραιά, Βόλο, Τρίκαλα, Κοζάνη και αλλού.
Το πρόγραμμα αποτελείται από σεμινάρια επιμόρφωσης συνολικής διάρκειας σαράντα (40) ωρών, τα οποία προσφέρουν την παροχή έγκυρων γνώσεων και πληροφοριών, σχετικών με τα μεταναστευτικά φαινόμενα, την παροχή στοιχείων πολιτισμικής ενημερότητας που αφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών και αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευομένων και την εμψύχωσή τους στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τουλάχιστον 350 δημοτικούς υπαλλήλους και 350 δημοτικούς αστυνομικούς από τις επτά (7) Ενιαίες Αποκεντρωμένες Μονάδες Διοίκησης της Χώρας, με γεωγραφική κατανομή που θα οριστικοποιηθεί κατόπιν της μελέτης διερεύνησης αναγκών από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται χωρίς κανένα κόστος για την δημοτική αρχή που τα υποδέχεται και είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων σε ζητήματα μεταναστευτικών σπουδών, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρία διακριτά, συμπληρωματικά ωστόσο, μέρη:
1. Το πρώτο μέρος αναπτύσσεται γύρω από τη θεματική της διερεύνησης και της ανάλυσης της επαγγελματικής και κοινωνικής εμπειρίας των εκπαιδευομένων, εστιάζοντας στην καθημερινή τους επαφή με τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
2. Το δεύτερο μέρος αποσκοπεί στην παροχή έγκυρης επικαιροποιημένης γνώσης πάνω στις θεσμικές και δικαιικές όψεις του μεταναστευτικού φαινομένου.
3. Τέλος, το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στην απόκτηση νέων επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων από μέρους των εκπαιδευομένων, αποσκοπώντας στη βελτίωση των επαγγελματικών τους πρακτικών.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του προγράμματος συγκροτείται από έμπειρους, καταρτισμένους και αυστηρά επιλεγμένους επιστημονικούς συνεργάτες των θεσμικών φορέων υλοποίησης: ειδικοί των μεταναστευτικών σπουδών, πολιτικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και εκπαιδευτικοί επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εκπαιδευτές και εμψυχωτές των σεμιναριακών του κύκλων σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και ενίσχυση αποτελεσματικών εργασιακών πρακτικών οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους υπηκόους τρίτων χωρών και, αφετέρου, στη μετάδοση των εφοδίων εκείνων που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των υπαλλήλων που συναλλάσσονται με αλλοδαπό πληθυσμό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:
www.deota.gr, diapolitismikotita@kanep-gsee.gr