Άρθρο Localit 08 Σεπτεμβρίου, 2022

Αναστολή επιβολής του τέλους ταφής  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ζητά η ΚΕΔΕ

Το αίτημα για αναστολή επιβολής του τέλους ταφής  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου επαναφέρει η ΚΕΔΕ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο  να προβεί σε κάθε νόμιμη και δικαστική ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των δήμων.

Το μέτρο εισήχθη με την παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021 (Α΄ 129) και προβλέπει ότι το τέλος ταφής καταβάλλεται από τους δήμους στους ΦΟΔΣΑ για το κόστος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Και οι ΦΟΔΣΑ το αποδίδουν στον ΕΟΑΝ. Το σχετικό κόστος οι δήμοι, ως επί το πλείστον, το μετακυλούν στα νοικοκυριά, μέσω του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, το οποίο εισπράττεται μέσω της αποπληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ σε πρόσφατη απόφαση του τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στους πολίτες από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να είναι σημαντικότατες, έως δυσβάσταχτες, ιδίως για τα νοικοκυριά των περιοχών της χώρας που δεν διαθέτουν υποδομές επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και στις οποίες οι ποσότητες των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή είναι πολύ μεγάλες.

Η κατακόρυφη αύξηση δε των ανταποδοτικών τελών που αφορά σαφώς το σύνολο των Δήμων της χώρας, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υγειονομική και οικονομική κρίση και τη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, δύναται να οδηγήσει σε μία αύξηση των τελών της τάξης μέχρι και του 20%».

Η ΚΕΔΕ ζητά:

  • Την αναστολή του μέτρου μέχρι τις 31/12/2023.
  • Τη δίκαιη και αναλογική επιβάρυνση του τέλους ταφής, όταν αρχίσει να εφαρμόζεται, στους υπόχρεους Δήμους και ΦΟΔΣΑ, και όχι την οριζόντια.
  • Την κατάλληλη τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, με την καθιέρωση ισχυρών κινήτρων για τους Φορείς που επιτυγχάνουν αντίστοιχες μειώσεις στην ταφή αποβλήτων.
  • Τη διαχείριση των χρημάτων που θα προέρχονται από την επιβολή του «τέλους ταφής» να περιέλθει και να ασκείται αποκλειστικά από την Αυτοδιοίκηση και για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς την παρεμβολή άλλων οργάνων ή φορέων του Κράτους.
  • Σε αντίθετη περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προβεί σε κάθε νόμιμη και δικαστική ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των δήμων – μελών της.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναβολή της συζήτησης του νσχ του ΥΠΕΔ για μετά τις εκλογές ζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος…

ΚΕΔΕ 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου

Ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού της επίθεσης  και των απειλών που προηγήθηκαν από τη…

ΚΕΔΕ 19 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδριάζει αύριο το ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει  αύριο Τετάρτη  20 Σεπτεμβρίου και  ώρα 11.00, μέσω τηλεδιάσκεψης με…