Άρθρο Localit 06 Ιουλίου, 2022

Αναμορφώνεται το σύστημα σύστασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης /Τροπολογία

Με το άρθρο 5 Τροπολογίας που κατατέθηκα στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών αναμορφώνεται  το σύστημα σύστασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης, τροποποιώντας το άρθρο 97Α ν.3852/2010.

Ειδικότερα προβλέπονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

  • Από 1 Ιανουαρίου 2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων ΥΔΟΜ.
  • Ο δήμος που δεν έχει υπηρεσία δόμησης, ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας, «δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν.4495/2017 σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ίδια Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών άδειών (e-adeies). Κατ΄ εξαίρεση, στους δήμους των περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…».
  • Οι ΥΔΟΠ που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό.
  • Συστήνονται 150 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ειδικότητας μηχανικών ΠΕ και ΤΕ. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού στις ΥΔΟΜ της χώρας.
  • Στην περίπτωση υποστελεχωμένης ΥΔΟΜ με ευθύνη του οικείου δημάρχου οι αρμοδιότητες ασκούνται είτε με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμικής συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες, είτε από τις ΥΔΟΜ των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο.

Τροπολογία

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου

Η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί και οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης…

Υπουργείο Εσωτερικών 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έκτακτη χρηματοδότηση 18,75 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές

Πρόσθετη χρηματοδότηση δήμων, δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Περιφερειών, ύψους 18,75 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι…

Υπουργείο Εσωτερικών 14 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος…