Άρθρο Localit 14 Σεπτεμβρίου, 2016

Ανακούφιση πληγέντων και αποκατάσταση ζημιών σε Λακωνία και Μεσσηνία στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

foto-syskepsi-gia-messhnia-lakoniaΤα βήματα και τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους δήμους προσδιορίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι δήμοι θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να υποβάλλουν αίτημα οικονομικής ενίσχυσης και να διενεργηθεί καταγραφή ζημιών από Δήμους και Περιφέρεια σε επιχειρήσεις, οικίες και οικοσκευές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και ήταν υπό την παρουσία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του Υφυπουργού ΕΣΔΑ κ. Γιάννη Μπαλάφα και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση.

Κεντρικό ζήτημα ήταν η  αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από τις οποίες επλήγησαν, πρόσφατα, οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, οι Βουλευτές των δύο Νομών και Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν.

Κατά την εισήγησή του ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής τόνισε την πρωτόγνωρη και βίαιη ένταση και μορφή των φυσικών φαινομένων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές της Ελλάδας και διευκρίνισε ότι η σημερινή συζήτηση θα αναδείξει μια ευκρινή και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος χώρισε σε δύο άξονες το περιεχόμενο και τον σκοπό της σημερινής συνάντησης εκ των οποίων ο πρώτος είναι η άμεση αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις περιοχές αυτές και ο δεύτερος, είναι ο προγραμματισμός ο οποίος θα πρέπει να υπάρξει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όπως είπε, ήρθε σε επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης) και επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η εκπόνηση του σχεδιασμού αλλά χρειάζεται και ταχύτητα προκειμένου να ανακουφιστούν όπως ανέφερε οι οικογένειες που έπαθαν και τις μεγαλύτερες ζημιές με το επίδομα των 600 περίπου ευρώ ανά περίπτωση.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι Δήμαρχοι προκειμένου να αποστείλουν το συντομότερο δυνατό στο ΥΠΕΣΔΑ, τα αιτήματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες που έχουν προκληθεί από τις ζημιές ώστε να καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη, όπως πρόσθεσε, έχουν έρθει ορισμένα  έγγραφα, αλλά είναι λίγα, ενώ σημείωσε πως έχουν γίνει οι καταγραφές σημαντικού μέρους αγροτικών ζημιών,  καθυστερούν όμως τα άμεσα και επείγοντα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης μίλησε για μια μεγάλη κοινωνική ρωγμή και επιπλέον φτωχοποίηση στις συγκεκριμένες κοινωνίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Το πρόβλημα, όπως επεσήμανε, δεν είναι στατικό, έχει δυναμική και αύριο θα σταλούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο, βοήθεια από το κεντρικό κράτος.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι Δήμαρχοι οι οποίοι αφού ευχαρίστησαν τον υπουργό για την σημερινή σύσκεψη, έθεσαν τις ζημιές που έχουν προκληθεί ο καθένας στην περιοχή του, τόσο στις οικιστικές υποδομές, όσο και στις αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι υπουργοί προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ:

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η κυβέρνηση με πολύ άμεσο τρόπο, μετά την επίσκεψη του κλιμακίου, είναι αποφασισμένη να λάβει πρωτοβουλίες. Πρώτο θέμα, η αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων γιατί είναι περίοδος συγκομιδής της ελιάς και άλλων προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση τόνισε το ενδιαφέρον και την απόφασή της να ενισχυθούν οι δήμοι  ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο.  Έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή του στρατού.

Δεύτερο ζήτημα, τα αντιπλημμυρικά. Θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ρεμάτων. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το έλλειμμα στον τομέα αυτό το οποίο ήταν μια από τις αιτίες που οι επιπτώσεις του προβλήματος ήταν μεγαλύτερες.

Το τρίτο ζήτημα που ετέθη αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν στους μικροεπαγγελματίες.  Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις λόγω των εκκρεμοτήτων και των οφειλών που έχουν.

Το τέταρτο ζήτημα, αφορά την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ώστε πολύ γρήγορα να ολοκληρωθεί η καταγραφή».

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η παρέμβαση γίνεται σε δύο επίπεδα: α) Στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων,  συμφωνήσαμε με τους δημάρχους να γίνει άμεσα η καταγραφή ώστε να δοθούν τα επιδόματα βοήθειας που προβλέπονται, σχεδόν 600 ευρώ ατομικά και εάν έχουν καταστραφεί σπίτια 6.000 για τις οικοσκευές και για επιδιορθώσεις και  β) στην αποκατάσταση των υποδομών ώστε να προλάβουμε ενδεχόμενα, νέα ακραία φαινόμενα.

Αλέξης Χαρίτσης: «Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πρώτη μέρα της καταστροφής. Η παρουσία αυτή δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά είχε στόχο να καταγράψει και να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση.

Παρεμβάσεις για:

α) άμεσες ανάγκες αποκατάστασης, οι οποίες πρέπει τις επόμενες ημέρες να ικανοποιηθούν. Περιμένουμε από τους δημάρχους τα αιτήματά τους μέσω του Υπ. Εσωτερικών για άμεση ενίσχυση. Η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων  και ήδη αρκετοί δήμαρχοι έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση και αναμένουμε τα αιτήματα των υπολοίπων ώστε  να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τους σχετικούς πόρους.

β) πλήρη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια  και αγροκτήματα.  Ήδη η κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ γρήγορα. Τόσο από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και με σχετικό αίτημα που θα υποβάλλουμε προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και θα διεκδικήσουμε όλους τους αναγκαίους πόρους ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές.

γ) μακροχρόνιο σχεδιασμό.  Συνεργασία με Περιφέρεια ώστε μέσω ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια μετά από ανάλογες φυσικές καταστροφές».

Γιάννης Μπαλάφας: «Από τους δήμους εντός των επόμενων 24ωρων ζητάμε α) να υποβάλλουν αίτημα οικονομικής ενίσχυσης που θα καλύπτουν ανάγκες της δικής τους αρμοδιότητας, β ) να διενεργηθεί καταγραφή ζημιών από Δήμους και Περιφέρεια σε επιχειρήσεις, οικίες, οικοσκευές, κλπ., ώστε να μπορεί η ενεργοποιηθεί η έκδοση των απαραίτητων  ΚΥΑ και να υπάρξουν οι διευκολύνσεις που είναι απαραίτητες για τους πληγέντες και η υποβοήθηση και η κάλυψη για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…