Άρθρο Localit 26 Μαΐου, 2021

Ανακαλύφθηκε ένας παγκόσμιος «νόμος» των μετακινήσεων και επισκέψεων σε όλες τις πόλεις

Οι άνθρωποι στις πόλεις όλου του κόσμου ακολουθούν έναν «νόμο των επισκέψεων»: Επισκέπτονται διάφορα μέρη συχνότερα, όταν πρέπει να ταξιδέψουν μικρότερες αποστάσεις για να φθάσουν εκεί. Αυτό ανακοίνωσε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι στην ουσία επιβεβαίωσαν με μεγάλα δεδομένα (big data) αυτό που είναι γνωστό από την κοινή εμπειρία.

Αναλύοντας ανώνυμα δεδομένα μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις ηπείρους, οι ερευνητές από πολλές χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατέγραψαν τις κινήσεις άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες πόλεις και γύρω από αυτές (από τη Βοστώνη και τη Λισαβόνα μέχρι το Ντακάρ και τη Σιγκαπούρη) για ένα διάστημα μερικών μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι παντού στον κόσμο ισχύει ο ίδιος «νόμος»: Η συχνότητα των επισκέψεων σε ένα μέρος μειώνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση μέχρι αυτό. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο πόσο μακριά πάει κάποιος και πόσο συχνά πάει εκεί. Σπάνια πάει κανείς σε μακρινά μέρη, συνήθως επισκέπτεται μέρη κοντινά», δήλωσε ο ερευνητής Πάολο Σάντι του Εργαστηρίου Senseable City του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

«Αυτό που ήταν διαισθητικά γνωστό, ποτέ έως τώρα δεν είχε ελεγχθεί εμπειρικά. Βρήκαμε έναν απίστευτα τακτικό και ισχυρό νόμο, που ονομάσαμε νόμο των επισκέψεων. Ο νόμος μπορεί να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, από τον σχεδιασμό νέων υποδομών μέχρι τον χωροταξικό σχεδιασμό των πόλεων», ανέφερε ο δρ Κάρλο Ράτι, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του ίδιου Εργαστηρίου. «Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να προωθήσουμε την έννοια της “Πόλης των 15 Λεπτών”, που αποσκοπεί στο να αναδιοργανωθεί ο φυσικός χώρος γύρω από προσβάσιμες με τα πόδια γειτονιές, κάτι που έγινε πολύ δημοφιλές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Ο νόμος μάς δείχνει ότι -πράγματι- ένα μεγάλο μέρος όλων των αστικών μετακινήσεων γίνεται μέσα σε μία ακτίνα 15 λεπτών και μόνο περίπου ένα 10% αφορά πιο μακρινές επισκέψεις», πρόσθεσε.

«Φανταστείτε ότι στέκεστε σε μία πολυσύχναστη πλατεία μίας πόλης και βλέπετε ανθρώπους να πηγαινοέρχονται. Φαινομενικά πρόκειται για κάτι τυχαίο και χαοτικό, όμως ο νόμος δείχνει ότι αυτές οι κινήσεις είναι απρόσμενα δομημένες και προβλέψιμες. Βασικά ο νόμος σάς λέει πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους έρχονται από απόσταση ενός, δύο ή δέκα χιλιομέτρων και πόσοι επισκέπτονται αυτό το μέρος μία, δύο ή δέκα φορές τον μήνα. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις πόλεις του κόσμου», σημείωσε ο δρ Μάρκους Σλέπφερ του Εργαστηρίου Future Cities του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ).

Ο ίδιος πρότεινε ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει τους σχεδιαστές των πόλεων να καταλάβουν καλύτερα ποια μέρη είναι πιο ελκυστικά, ποια όχι και πού θα έπρεπε να προστεθούν υποδομές όπως πάρκα, νέες στάσεις μέσων μαζικής συγκοινωνίας, εστιατόρια κ.ά. Επιπλέον, θα συμβάλει στην καλύτερη πρόγνωση και λήψη προληπτικών μέτρων σε μία μελλοντική επιδημία. Παραμένει ασαφές ακόμη σε ποιο βαθμό ο «νόμος των επισκέψεων» ισχύει και εκτός πόλεων, στις αγροτικές περιοχές.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03480-9

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χερσόνησος: Κατ’ αρχήν συμφωνία Δήμου-ξενοδόχων για ολοκληρωμένο σύστημα αυτοδιαχείρισης απορριμμάτων το 2025

Στην κατ’ αρχήν συμφωνία, ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Χερσονήσου θα προχωρήσουν σε ένα…

Βιώσιμες Πόλεις 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Χερσονήσου

Την πρώτη επίσημη συνάντηση εργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, διοργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου,…

Βιώσιμες Πόλεις 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία της Ν.Δ. Κοζάνης

Η ΔΕΥΑ Κοζάνης υπέγραψε σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία Νοτιοδυτικής Πλευράς Πόλης…