Αμηχανία αλλά και εκνευρισμό προκάλεσαν σε εκπροσώπους της κυβέρνησης δημοσιεύματα για απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σύμφωνα με τα οποία «βλέπει» συνταγματικά προβλήματα στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων. Αν όμως επιβεβαιωθεί η απόφαση του ΣτΕ τότε ανοίγει ο δρόμος και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων που υπέστησαν συνεχείς περικοπές των μισθών τους, να επικαλεστούν τη σχετική νομολογία και να διεκδικήσουν επέκταση εφαρμογής αυτής της απόφασης και για άλλες περιπτώσεις.
Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν πάρει στα χέρια της την απόφαση, αποφάνθηκε με ψυχραιμία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ερωτηθείς σχετικά. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δει ακόμη την απόφαση και γι’ αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί. «Αφήστε να δούμε την απόφαση και στη συνέχεια θα υπάρξει σαφέστερη τοποθέτηση», αρκέστηκε να πει.
Αντιθέτων ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του νωρίτερα στον Ant1 για το ίδιο θέμα, σχολίασε με κυνικό τρόπο ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε» και ότι οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων δεν είναι κομμάτι του μνημονίου διότι χρεοκοπήσαμε.
«Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη», είπε.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχει διαρροή δεν υπάρχει ακόμη απόφαση, σημείωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Την επέκταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε όλους τους άλλους κλάδους ζήτησε από την πλευρά του ο βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.