Άμεσα θα γίνει η καταγραφή των ζημιών για να μπορέσει η Πολιτεία να βοηθήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά και περισσότερο στην αποκατάστασή τους, δήλωσε στην Άρτα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με τον υπουργό τα προβλήματα εντοπίζονται σε οικισμούς, καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές και σε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Δυστυχώς στην Άρτα δεν είχαμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των οικισμών του νομού, ενώ υπάρχουν και προβλήματα με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων σε παραποτάμιες περιοχές. Σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνθήκες έκτακτης κατάστασης, που απαιτείται πλέον η αντιμετώπιση της. Με δυο λόγια, επί δεκαετίες η πολιτεία δεν είχε σκύψει πραγματικά πάνω από το πρόβλημα της περιοχής για να το λύσει, τώρα πρέπει να το κάνει, για να μη κινδυνεύει πια ο νομός και η παραγωγική δραστηριότητα, οι περιουσίες και κυρίως οι άνθρωποι. Όλοι οι οικισμοί που ήταν στις όχθες του ποταμού – και όχι μόνο – έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί τα πλημμυρικά φαινόμενα και κατασκευάζονται αναχώματα καθώς έχουν διατεθεί μηχανήματα και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν δραστηριοποιηθεί κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν και οργανωτικά στις αυτοψίες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.
Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές στην Ήπειρο και της χρηματοδοτικής στήριξης των αναστηλωτικών προσπαθειών του γεφυριού της Πλάκας, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
Ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αναφέρεται στις πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι «έχει υποστεί ζημιές σχεδόν το 60% του οδικού δικτύου της Ηπείρου, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις» και τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων «κατέρρευσε και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην περιοχή της Άρτας, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, χτισμένο τον 18ο αιώνα».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών», ποια τα συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Κανονισμός του Ταμείου, καθώς επίσης, «ποιες δυνατότητες υπάρχουν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία, για τη χρηματοδότηση της πλήρους αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας».