Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, για την άμεση ενίσχυση και αποζημίωση των παραγωγών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν κυρίως λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών, τόσο κατά τη χειμερινή, όσο και την εαρινή περίοδο, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Χρήστος Μέτιος.
Στην επιστολή του, ο κ. Μέτιος σημειώνει τη σημαντική συνεισφορά της Π.Α.Μ.Θ. στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας, επισημαίνοντας ότι «μόνο από την καλλιέργεια καπνού για το 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. ευρώ». Κάνει λόγο για εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, σιτηρά και ζωοτροφές, εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων, πλημμυρών, της παρατεταμένης ανομβρίας-ξηρασίας και ιώσεων, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί και των πέντε νομών.
Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρει πως «διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή στην καλλιέργεια βάμβακος, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μία περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τη μη βλάστηση». Όσον αφορά τον καπνό «η καταστροφή που αγγίζει το 60-100% της παραγωγής, οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV)», οι καταστροφές από τον οποίο δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
«Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε επίσης την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών μας, όπως επίσης την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στις καλλιέργειες και των αιτιών τους, λόγω του ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες και απαιτούν πρόσθετες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία ασφαλής εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι, η χρηματοδότηση μέσω των πιστώσεων de minimis», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μέτιος, επισημαίνοντας πως οι καπνοκαλλιεργητές στην Π.Α.Μ.Θ. είναι στην πλειονότητά τους μονοκαλλιεργητές, και χωρίς ενίσχυση δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.
«…Η παρέμβασή σας κρίνεται επείγουσα και αναγκαία λόγω και των πρόσφατων εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Ιούνιο στις Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης και οι οποίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή…», καταλήγει ο κ. Μέτιος, εκτιμώντας πως η μη ενίσχυση των παραγωγών «θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το αγροτικό εισόδημα ολόκληρης της Περιφέρειας, με μείωση που θα αγγίξει έως και το 50%, με πολλαπλάσιες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες…».