Εντός επτά ημερών θα πρέπει να είναι έτοιμο και να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την ελληνική ιθαγένεια και τη συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές.
Την εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου προκειμένου ο νέος νόμος να είναι συμβατός με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές, τις προβλέψεις του νόμου Ραγκούση. Βάση αυτών είχε δοθεί δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές ενώ έκαναν ευκολότερη και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Στο εξής για την απόκτηση ιθαγένειας να πρέπει να διερευνάται πέρα από τις τυπικές προϋποθέσεις και το αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό
Έθνος.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο Ραγκούση είχαν εισαχθεί δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας:
Είτε για «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση».
Είτε για «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».
Παράλληλα δινόταν η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων στην ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
Σύμφωνα με την κρίση του ΣτΕ το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.