Σε μια λύση που να ικανοποιεί και τις ανάγκες των προαπαιτούμενων, αλλά και να σέβεται την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ προχώρησαν το υπουργείο Εσωτερικών και οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναφορικά με την προωθούμενη ρύθμιση που προέβλεπε να μην καταβάλλουν στους δήμους ανταποδοτικά τέλη, επενδυτές που έχουν σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο ή με το ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο f/b ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, η επίμαχη ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ, απεσύρθη μερικώς, και επαναδιατυπώθηκε επί το ευμενέστερο για τους δήμους.
Συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, και σε συνεννόηση με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με το θέμα φορέων, ήτοι υπουργείου Οικονομικών, ΤΑΠΕΔ, και Φορέων Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν οι αντιρρήσεις του υπουργείου για την εξαίρεση από την καταβολή ανταποδοτικών τελών από τους ενενδυτές, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση η οικονομική βιωσιμότητα, η δημοσιονομική ισορροπία και ο σεβασμός στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ, «με μόνο γνώμονα τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για ενδιαφερόμενους επενδυτές».
Τελικά άλλαξε το περιεχόμενο του επίμαχου άρθρου, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, απόψε, στη Βουλή. Στην επαναδιατυπωμένη λοιπόν διάταξη προβλέπεται ότι δεν θα καταβάλλονται ανταποδοτικά τέλη εκ μέρους των αναδόχων σε συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ή τους ΟΤΑ, στις περιπτώσεις εκείνες που σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, δεν παρέχονται εκ μέρους του οικείου δήμου οι υπηρεσίες έναντι των οποίων επιβάλλονται τα τέλη, διάταξη, που εκτός των άλλων, αποτελεί συμμόρφωση προς την αντίστοιχη πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και στοχεύει στη διασφάλιση της αρχής της ανταποδοτικότητας.
Επίσης απαλείφθηκε η θέσπιση και άλλων απαλλαγών όπως για παράδειγμα ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων του ν.1080/1980.
Άλλωστε με δεδομένο ότι πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία, την περιουσία και τα έσοδα των ΟΤΑ που επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνικών και σχετίζονται και με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Εσωτερικών το αμέσως προσεχές διάστημα θα τα θέσει σε συζήτηση με τη συμμετοχή ΚΕΔΕ, ΤΑΙΠΕΔ και των ενδιαφερόμενων δήμων, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκονται μεγάλες δημόσιες υποδομές και εγκαταστάσεις, που έχουν παραχωρηθεί με συμβάσεις σε ιδιώτες.
Αναλυτικά το επαναδιατυπωμένο περιεχόμενο στο νομοσχέδιο με τις διαάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών είναι το εξής:
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ – ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Άρθρο 13, ορίζεται ότι, οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 82 του από 24-9/20-10-1958 β.δ/τος (Α΄171) αναριθμούνται σε 5 και 6 και προστίθενται νέες παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:
«3. Δεν επιβάλλονται ανταποδοτικά τέλη από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες προς τους οποίους το ελληνικό δημόσιο ή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. ή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναθέσει την παροχή υπηρεσίας ή την εκτέλεση έργου, με σύμβαση παραχώρησης, εφόσον στην εν λόγω σύμβαση προβλέπεται ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
- Ανταποδοτικά τέλη της προηγούμενης παραγράφου και κάθε είδους συναφείς κυρώσεις, που έχουν καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν αναζητούνται, εκτός αν αφορούν εκτέλεση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου, βεβαιωμένες οφειλές τέτοιων ανταποδοτικών τελών ή συναφών κυρώσεων διαγράφονται, κατόπιν διαπιστωτικής απόφασης του οικείου οργάνου των Ο.Τ.Α.»