Σημαντικές αλλαγές στους μισθούς αλλά και γενικότερα στη φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί το Δημόσιο, ως εργοδότης, φέρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και έχει παρουσιαστεί στην τρόικα, με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επεξεργάζονται αυτή την περίοδο ,τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του νέου μισθολογίου, που θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.
Βασική ιδέα των αλλαγών είναι, η διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων με πανεπιστημιακή η τεχνολογική εκπαίδευσης και εκείνων με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική.
Στόχος εξάλλου της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στον τρόπο προσλήψεων υπαλλήλων στο Δημόσιο και η σύνδεση αυτών των αλλαγών με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης τους.
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με την εφημερίδα θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες που αφορούν σε :
- Διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων Π.Ε και Τ.Ε και εκείνων με Δευτεροβάθμια ή Υποχρεωτική εκπαίδευση. Στόχος όπως σημειώνεται είναι η πριμοδότηση εκείνων που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ,οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, και η μείωση των αποδοχών των υπολοίπων
- Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. Τα δύο υπουργεία σύμφωνα με την Καθημερινή, έχουν επεξεργαστεί σχετικό σχέδιο,με το οποίο προβλέπεται η πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα. Μετά την πάροδο ενός έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλα τότε θα προσλαμβάνονται κανονικά με αποδοχές δημόσιου τομέα
- Ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών
- Κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αλλαγές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν ποιες από αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και ποιες παρουσιάζουν διοικητικές δυσκολίες στην υλοποίησή τους.
Παράλληλα τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, εξετάζουν σειρά άλλων σεναρίων, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται ,η αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους Δ.Ε και Υ.Ε., περικοπή των μη μισθολογικών παροχών, και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα.