Θέρμανση και ζεστό νερό μέσω της γεωθερμίας απέκτησαν το Δημοτικό Σχολείο Άνθειας, το Γυμνάσιο Άνθειας και το παιδικό χωριό SOS, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου»
Για τον τρόπο λειτουργία του συστήματος, ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους υπευθύνους του έργου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, σε επίσκεψή του στο γεωθερμικό σταθμό Άνθειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την τοπική κοινωνία.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου-Άνθειας, ένα από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αξιοποιεί ρευστά με θερμοκρασίες έως και 90°C για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου τηλεθέρμανσης, αντλείται θερμική ισχύς 10 MW, εκ των οποίων τα 9 MW διατίθενται για αγροτική χρήση και το 1 MW για δημοτικά κτίρια.
Η διαδικασία λειτουργίας του συστήματος περιλαμβάνει την άντληση θερμού γεωθερμικού ρευστού, το οποίο μεταφέρεται μέσω υπόγειων σωλήνων στον κεντρικό γεωθερμικό σταθμό. Εκεί, η θερμότητά του μεταφέρεται σε δευτερεύον κύκλωμα νερού μέσω εναλλακτών θερμότητας. Το γεωθερμικό ρευστό επιστρέφει στον ταμιευτήρα μέσω γεωτρήσεων επανέγχυσης, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη λειτουργία του συστήματος. Το δευτερεύον δίκτυο, που αποτελεί ένα κλειστό κύκλωμα τηλεθέρμανσης, διανέμει τη θερμότητα στους καταναλωτές μέσω τοπικών θερμικών σταθμών.
Ήδη μέσω του συστήματος γεωθερμίας καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης και ζεστού νερού για το Δημοτικό και Γυμνάσιο Άνθειας, καθώς και για εννέα κτίρια του Παιδικού Χωριού SOS, περιλαμβάνοντας επτά κατοικίες και δύο κτίρια διοίκησης.
Παράλληλα, πολύ σύντομα αναμένεται η σύνδεση με τη γεωθερμία των εκκλησιών της Άνθειας και του Αρίστηνου, όπως και των υπόλοιπων δημοτικών κτιρίων στους οικισμούς.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, επόμενος στόχος είναι η σύνδεση του δημοτικού κολυμβητηρίου «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης» με το γεωθερμικό δίκτυο, ενώ εξετάζεται η εγκατάσταση ενός νέου δικτύου, που θα επιτρέψει τη σύνδεση κατοικιών στην Άνθεια και το Αρίστηνο, επεκτείνοντας περαιτέρω τα οφέλη του έργου.