Σαφέστατες αιχμές και έμμεση κριτική για τη λειτουργία, το ρόλο και τη στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άφησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, σχολιάζοντας τον τρόπο διαρροής της απόφασης για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ πριν την δημοσίευσή της. Παράλληλα ο κ. Πουλάκης προανήγγειλε πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών αμέσως μετά τη έκδοση της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το υπουργείο, «για την επίλυση του υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος, με σεβασμό στα όρια που θα θέτει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Συγκεκριμένα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε με νόημα: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να προφυλάξει και το ίδιο το κύρος και το ρόλο του ως ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ώστε να μην επιτρέπει και την ελάχιστη ακόμα, έστω και άδικη, υπόνοια ότι κρίνει και κινείται με εξωνομικά και εξωδικαστικά κριτήρια και κίνητρα».
Παράλληλα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης, όταν αυτή γίνει επισήμως γνωστή, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο, το οποίο θα φροντίσει για την επίλυση του υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος, με σεβασμό στα όρια που θα θέτει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Ο κ. Πουλάκης στον χαιρετισμό του ανέδειξε ως σημαντική πρόκληση την ένταξη της ορθής, χρηστής και βιώσιμης δημοσιονομικής διαχείρισης στην κανονικότητα της αυτοδιοικητικής πρακτικής. Όπως ανέφερε, «τα υφιστάμενα δημοσιονομικά εργαλεία εισήχθησαν στην ελληνική έννομη τάξη, με τρόπο βίαιο και υπό την απειλή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας».
Ωστόσο, όπως τόνισε, «είναι πλέον η στιγμή, όσο πλησιάζουμε και στη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να συζητήσουμε για το πώς η μέριμνα περί της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ θα αποσυνδεθεί από το πλαίσιο της λιτότητας και της επιτροπείας και να θα ενταχθεί στις αυτονόητες προϋποθέσεις μίας σύγχρονης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης», συνέδεσε δε τη συζήτηση αυτή και με τον εν εξελίξει δημόσιο διάλογο σχετικά με μία σε βάθος μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.