Άρθρο Localit 07 Ιουνίου, 2021

Αγρίνιο: Παρουσιάστηκε η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου

Στο Αγρίνιο, παρουσιάστηκε η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προϋπολογισμού 291.400 ευρώ, από  το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το οποίο αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών και να διαχύσει τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας στην κοινωνία.

«Επιλέξαμε συμβολικά να παρουσιάσουμε τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Παπαναστασίου και πρόσθεσε ότι: «Αποδεικνύουμε ξεκάθαρα τη στόχευση μας για έναν ψηφιακό και πράσινο Δήμο. Το Αγρίνιο κάνει βήματα προς το μέλλον με εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος. Είναι ανάγκη πλέον το αστικό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ακριβώς γι’ αυτό επενδύουμε σε έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαχρονική φιλοδοξία  της δημοτικής αρχής που είναι  να συμβάλλει  για μια περιβαλλοντικά υγιή, βασισμένη στις αρχές και τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης, αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων δημιουργία Συστήματος Παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή μιας πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων ποιότητας του αέρα με χρήση σύγχρονων αισθητήρων.

Τα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις όποιες μελλοντικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις που προβλέπονται επίπεδα ρύπανσης που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον γενικό πληθυσμό ή ευαίσθητες ομάδες. Περιλαμβάνει ακόμη Σύστημα Παρακολούθησης του Περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου, σε συνδυασμό και με τεχνικές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης και Σύστημα Παρακολούθησης Υδάτινων Πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Προβλέπεται η χρήση Πλατφόρμας επικοινωνίας και συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού με την οποία οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αξιοποιούν στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό των έργων της  πόλης ζητώντας από τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώσουν συλλογικά τα χαρακτηριστικά των έργων και των παρεμβάσεων.

Το έργο προβλέπει σύστημα παρακολούθησης  αξιολόγησης της απόδοσης με τη χρήση ποσοτικών δεικτών και Πύλη  ανοιχτών περιβαλλοντικών δεδομένων, μελετών και στοιχείων.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον Γ. Μαυρέλη CEO της εταιρείας GET τον Α. Καζαντζίδη καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και τα στελέχη του Τμήματος Ποιότητας και Οργάνωσης ΔΑ Αθ. Αντωνόπουλο και Στ. Κωνσταντοπούλου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων στον Δήμο Κιλελέρ

Ξεκίνησε στο Δήμο Κιλελέρ η διαδικασία της ανακύκλωσης ρούχων σε συνεργασία με την εταιρεία East-West…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε 50 σημεία της πόλης

Νέο ανταποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, αξιοποιεί ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας, θεωρώντας ότι η ανακύκλωση και η…

Βιώσιμες Πόλεις 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή Δήμου Ιωαννιτών στο έργο «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities»

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral…