Άρθρο Localit 31 Μαΐου, 2013

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία: Σχέδιο Απόφασης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Βιώνουμε σήμερα τον κοινωνικό τον κοινωνικό εκμαυλισμό της παγκόσμιας κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της «κοινωνίας της αγοράς», που γιγαντώνει τις κοινωνικές ανισότητες, στραγγαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδεινώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, καταστρέφει τους φυσικούς πόρους.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η τεράστια αύξηση των ανέργων, η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, που επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει την αύξηση των κερδών.

Στα τριάμισι χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε 22%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο ήμισυ και η ανεργία τριπλασιάστηκε και αγγίζει τα δυσθεώρητα ύψη του 30%.

Ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των βάρβαρων αυτών πολιτικών επιχειρείται από την τρικομματική αυτή κυβέρνηση και τους συνακόλουθους βαστάζους της ένας απίστευτος αυταρχισμός,  που τείνει με τις διαρκείς επιστρατεύσεις, ακόμα και προληπτικές να στρατικοποιήσει την κοινωνικοπολιτική ζωή και να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή.

Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια. Ο αγώνας μας στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Συνεπώς δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Συνοπτική εκτίμηση για τα τρία χρόνια Μνημονίου και Καλλικράτη

Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται μια νέα μείωση της τάξης του 29%, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να πληρώσουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους.

Μαζί με την οικονομική ασφυξία, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την επιχειρούμενη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε πολιτική ασφυξία την Τ.Α.

Συνολικά τα αποτελέσματα των Μνημονίων με την παράλληλη εφαρμογή του Καλλικράτη ήταν οδυνηρά για την Αυτοδιοίκηση, καθώς επήλθε:

ü η αντισυνταγματική κατάλυση της σχετικής αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, έργο που ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου,

ü  η μετατροπή της σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως, για παράδειγμα η ελληνογερμανική συνεργασία και η «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας,

ü η μετατροπή της σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας και μετατροπή των αιρετών οργάνων σε διακοσμητικά όργανα,

ü η μετατροπή των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών αγαθών σε υπόθεση ιδιωτικής φροντίδας και φιλανθρωπίας,

ü η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς. Οι εργασιακές σχέσεις διαμορφώνουν ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Η αντίδραση των εργαζομένων και οι δυναμικές κινητοποιήσεις τους οφείλουν να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και συμπαράταξη μας.

 

Συμπερασματικά, οι πολιτικές πραγματικότητες που εδραιώνονται στην Ελλάδα της «μνημονιακής» περιόδου και του Καλλικράτη επιφέρουν μια ακόμη οξύτερη επιδείνωση και πολιτικοθεσμική υποβάθμιση, της αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της προϊούσας «εξαφάνισης » του κράτους και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα, η αυτοδιοίκηση πλήττεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και απειλείται με πολλαπλούς τρόπους. Πλέον ο κίνδυνος δεν είναι αυτός μιας «καχεκτικής» αυτοδιοίκησης, αλλά μιας «κλινικά νεκρής» αυτοδιοίκησης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και «μεταρρυθμίσεις τύπου» «Καλλικράτη» είναι πλέον προφανές: Να θέσουν σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και των άλλων δημοτικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, και την μετατροπή της χώρας σε ΕΟΖ.

Ο κίνδυνος είναι πλέον σαφής και ορατός. Η οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης και επιδιόρθωσης στις μικροδομές του πολιτικού συστήματος που θα στερείται ρητής και πολιτικά συγκεκριμένης απεύθυνσης για ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνική βάση, στις υπαρκτές τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, θα είναι ατελέσφορη και πιθανότατα θνησιγενής.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξει μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης – πράγμα που βέβαια σημαίνει την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη». Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και δυναμική.

 

 

ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ….

 

 Ως ελάχιστα για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης απαιτούμε:

v στα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, την πλήρη αντίθεση μας να περικοπεί έστω και ένα πλέον Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ απαιτούμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί εντός του έτους.

v Την άρνηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό.

v Για την κατανομή των ΚΑΠ, ανεξάρτητα των κριτηρίων που θα επιλεγούν, η πρόταση μας είναι να μην μειωθούν σε κανέναν ΟΤΑ, καθώς τα έσοδα έχουν πλέον αγγίξει τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών εξόδων και υπάρχει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης.

v Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.).

v Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.

v Τη σφοδρή αντίθεση μας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.

v  Την κατάργηση του κατ΄ επίφαση “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο δεν θα αργήσουν να φανούν και να οδηγούν έναν – έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο και θα τους μετατρέψουν σε φοροεισπράκτορες που απλά εκτελούν εντολές.

v  Την αποτροπή της «κινεζοποίησης» μέσω των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνών) μέσα από τη συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, κοινωνίας και εργαζομένων.

v Την διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση του.

v Την αντικατάσταση των μεγάλων έργων της άμεσης διαπλοκής, με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα που θα εντάσσονται σε ένα μεγάλο διαπεριφερειακό πρόγραμμα κατασκευής και ανακατασκευής υποδομών (δικτύων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών, τουριστικών κ.λ.π.).

v Τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι έλεγχοι σκοπιμότητας των αποφάσεών τους.

v Την αποκατάσταση του καταστατικού ρόλου των αιρετών, ώστε να μην οδηγούμαστε στον ευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας και των Αυτοδιοικητικών θεσμών

v Την ανάγκη, προστασίας της γεωργικής γης και των δασικών εκτάσεων, υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου της χώρας, ιδιαίτερα από τον αρμαγεδώνα του ΤΑΙΠΕΔ ( Ελληνικό, θαλάσσιο μέτωπο, ολυμπιακά ακίνητα κλπ)

v Τη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.

v Την αναπροσαρμογή στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) με αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ.

v Την εξασφάλιση συνέχειας και βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών, που προαναφέραμε αλλά και ίδρυση νέων. Δομές που διασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας (νέων, γυναικών κυρίως) επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού Εξυπηρέτηση ζωής σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

v Τη στήριξη δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη απόρων, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικό φαρμακείο κλπ)

 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

 

Είναι πια προφανές ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους ,με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Μια σειρά κοινωφελείς υπηρεσίες και δράσεις, που στοιχειωδώς παρείχαν οι Δήμοι, θα περάσουν στους ιδιώτες, όπως οι Παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, η Βοήθεια στο σπίτι μέχρι και η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών και αισθητή μείωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν διαλύσουν εντελώς την Αυτοδιοίκηση.

Η κοινωνία, οι πολίτες πρέπει να ξεσηκωθούν και να αντιστρέψουν αυτή την πορεία, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα στη βάση της κοινωνίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής. Όποιος θέτει σήμερα εμπόδια στην δημιουργία του, φέρει ιστορικές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε και την ακόμα χειρότερη που θα βιώσουμε.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι μία: «φτάνει πια, ανατροπή σήμερα», των μνημονίων και των παρατηρητηρίων, των πολιτικών εκφραστών και των δημιουργών τους.

Το συνέδριο οφείλει να θέσει ως κόκκινες γραμμές, τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις διατήρησης των κοινωνικών δομών, ανατροπής της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής των απολύσεων και διασφάλισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.

 

Ζητάμε άμεσα:

 

  • επαναφορά των ΚΑΠ στα 2,6δις €
  • να μην υπάρξει μείωση κρατικής επιχορήγησης σε κανένα δήμο, μετά τη νέα ανακατανομή,
  • να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση εργαζομένων,
  • τη διενέργεια άμεσων προσλήψεων στις αναταποδοτικές υπηρεσίες.
  • όχι στον περαιτέρω περιορισμό ή την κατάργηση των Νομικών Προσώπων,
  • Κατάργηση του Παρατηρητηρίου

 

Προτείνουμε:

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ να παραμείνει ανοιχτό. Να αποφασίσει, με βάση τις κυβερνητικές απαντήσεις στα αιτήματα μας, αν αυτές είναι αρνητικές, σε ποιες μορφές, πανελλαδικών κινητοποιήσεων θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό θεωρούμε απαραίτητο να αποφασίσουμε τώρα και να ορίσουμε μία εβδομάδα δράσεων για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, για τα προβλήματα του θεσμού.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…