Άρθρο Localit 12 Απριλίου, 2021

Αυτοδιοίκηση και τουριστική ανάκαμψη

Του Σπύρου Σπυρίδωνος*

Απρίλιος του 2021 και μπαίνουμε αισίως στην «κανονική – παραδοσιακή» τουριστική περίοδο, με  τη βεβαιότητα ότι η εφετινή εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης θα είναι καλύτερη από την περυσινή, κάτι που βασίζεται στην προετοιμασία που ήδη έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, αποτελεί σημαντικό όπλο για την εφετινή επιτυχή πορεία του τουρισμού μας. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Τουρισμού κι ο ΕΟΤ έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση του Covid 19, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, βάζοντας γερά θεμέλια για μια καλή – τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων – τουριστική περίοδο. Επίσης παρά το ότι υπάρχουν χώρες προέλευσης του ελληνικού τουρισμού με ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ακόμη είναι άγνωστο πότε θα αρθούν, η αναμενόμενη ροή από εκείνες που δεν επιβάλλουν περιορισμούς εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η πολιτική του καθολικού εμβολιασμού των κατοίκων 69 νησιών μας, τόσο για ουσιαστικούς λόγους αφού έτσι υψώνεται τείχος ανοσίας για τα νησιά έως 5 χιλιάδες κατοίκους, όσο και για επικοινωνιακούς λόγους , καθώς θα συμβάλλει στην προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.

Τέλος, οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί εμβολιασμών στη χώρα μας, η δημιουργία υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο αυξημένος αριθμός τεστ καθώς και οι διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ενισχύουν τη θετική εικόνα της χώρας μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Στην προσπάθεια αυτή, ξεχωριστή ευθύνη και ρόλο έχει η Αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών.

Η Αυτοδιοίκηση είναι στην ουσία ο προορισμός, με τη χωρική του έννοια και μπορεί να δημιουργήσει  προστιθέμενη αξία στους επιμέρους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας με  πολλούς και διάφορους τρόπους.  Σ΄ αυτό συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο και το Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύοντας την Αυτοδιοίκηση με το  πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία με το «Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης», το ΕΣΠΑ (2021-2027), το «Εθνικό πρόγραμμα  Ανάπτυξης» (ΕΠΑ) και το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» (ΠΑΑ).

Τα έργα που προγραμματίζονται από τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα προϋποθέσεις βιώσιμης και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας τον ελληνικό τουρισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Η πατρίδα μας αποτελεί  πολύμορφο τουριστικό προορισμό και απαιτούνται διαφορετικές δράσεις προσέγγισης. Διαθέτουμε προορισμούς αξιόλογους και ανταγωνιστικούς, τόσο στην Ηπειρωτική όσο και στη Νησιωτική Ελλάδα. Η χώρα μας εκτός από κορυφαίο τουριστικό προορισμό λόγω κλίματος και φυσικής ομορφιάς, αναπτύσσει με δράσεις που σχεδιάζει και προωθεί ο ιδιωτικός τομέας μια σειρά από άλλες μορφές ειδικού τουρισμού (κρουαζιέρα, city break, θαλάσσιο τουρισμό, θρησκευτικό κλπ)  που απευθύνεται σε ευρεία τουριστική αγορά.

Οφείλουμε λοιπόν, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που πολλά αλλάζουν και περισσότερα σχεδιάζονται για το μέλλον, να ξεκινήσουμε εποικοδομητικές συζητήσεις αναφορικά με το πώς επιθυμούμε την σύγχρονη εξέλιξη του τουρισμού μας, μέσα από θεσμοθετημένη και  ουσιαστική συνεργασία, Κράτους –  Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη του ελληνικού τουρισμού και τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.

Στο διάλογο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, (ΕΕΤΑΑ) που έχει ως σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού και τους φορείς τους, δηλώνει παρούσα. Ήδη η ΕΕΤΑΑ, που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Τουρισμού,  έχει εκδώσει εγχειρίδιο «Τουριστικού σχεδιασμού και προβολής» για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον «Οδηγό Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για τους ΟΤΑ», εργαλεία που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε όσους φορείς Αυτοδιοίκησης επιθυμούν να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

 

*Ο Σπύρος Σπυρίδων είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απόψεις 22 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης, ιδανικός θεσμός αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας

Οι ανοιχτές Ε.ΚΟΙΝ ευρείας κοινωνικής βάσης ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, καθώς είναι…

Απόψεις 23 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πώς μπορεί, το σύστημα μέτρησης της απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών, να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό;

Η αναγκαιότητα για ευελιξία και σύνθετους- ποιοτικούς δείκτες Σε εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου, ο…

Απόψεις 18 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Δημόσια Διοίκηση, μέσα από «Κυκλικό Μοντέλο» και όχι «Γραμμικό Μοντέλο» Διακυβέρνησης”

Έναντι των πολλών και συνεχιζόμενων απειλών που αλυσιδωτά εμφανίζονται στη χώρα μας τον τελευταίο διάστημα…