Άρθρο Localit 03 Απριλίου, 2012

Αυθαίρετα: Πρώτα η τακτοποίηση και μετά η ανέγερση – Τι δείχνουν οι πρώτοι χάρτες καταγραφής

Τους πρώτους χάρτες με την καταγραφή όλων των δηλωμένων αυθαιρέτων , έδωσε στη δημοσιότητα  ο υπουργός Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.

Το υπουργείο ξεκίνησε τη σύγκριση των εικόνων από επιλεγμένες περιοχές, κυρίως νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, όπου η συγκέντρωση αυθαιρέτων είναι μεγάλη.

 Όπως επισήμανε ο υπουργός πλέον υπάρχει  η δυνατότητα να γίνει σύγκριση φωτογραφιών, πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Να υπάρχει δηλαδή η ακριβής εικόνα των αυθαιρέτων όλης της χώρας, πριν από την εφαρμογή του νόμου, να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση, να εντοπιστούν  πόσα και πού νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί και να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Αναφερόμενος ο κ. Παπακωνσταντίνου στην περίπτωση της Μυκόνου, είπε ότι  όπου έχουν γίνει έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, έχουν σταματήσει την κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας.  

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο που προέκυψε από την καταγραφή είναι ότι μεταξύ των 300.000 αυθαιρέτων, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί  μεν τα κτίσματα αλλά… δεν υπάρχουν. Προφανώς, ο στόχος στις περιπτώσεις αυτές είναι οι ιδιοκτήτες να βάλουν  στη ρύθμιση αυθαίρετα που θα ανεγερθούν αργότερα.

 Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες. Όσον αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέχρι σήμερα οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί φτάνουν τις 300.000. Μάλιστα για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…

Ρεπορτάζ 20 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυλαία σήμερα για τον γραπτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διεξάγεται με σημαντικές…

Ρεπορτάζ 13 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Ένας χρόνος λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας (ΓΑΕΦ) του Δήμου Αθηναίων, το οποίο…