Άρθρο Localit 22 Απριλίου, 2014

Άδειες πλανόδιου εμπόρου σε ανέργους – Οι νέοι όροι λειτουργίας υπαίθριου εμπορίου

laikι agoraΞεκινά την Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το υπαίθριο εμπόριο και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση άδειας άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου σε ανέργους. Την άδεια δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, η σύζυγος ή τα παιδιά τους άλλη διοικητική άδεια ασκήσεως βιοποριστικού επαγγέλματος. Χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε άτομα με αναπηρία, σε πολύτεκνους, σε γονείς με τρία τέκνα, σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, σε γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, αλλά και σε Έλληνες Pομά.  Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο η διάρκεια ισχύος της κάθε άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως, μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο δόθηκε.

Επίσης προβλέπονται οι εξής ακόμη παρεμβάσεις:

  1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση κάθε Ιανουάριο.
  2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.
  3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
  4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.
  5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.
  6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Το σύνολο των αδειών που έχουν εκδοθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο θα επανεξεταστούν τον Οκτώβριο.

Βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι άδειες θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, εφόσον συντρέχει η παραπάνω προϋπόθεση.

Τέλος, καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 13 Ιανουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: «Έξυπνες» διαβάσεις έξω από 8 σχολικές μονάδες του Δήμου

«Έξυπνες» διαβάσεις σε σχολικές ζώνες για την ασφαλέστερη μετακίνηση των μαθητών. Ο Δήμος Πετρούπολης έχει…

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…