«Απολύσεις αποδεδειγμένα «επίορκων» Δημοσίων Υπαλλήλων έπρεπε να έχουν γίνει “χθες”», τονίζει η ΑΔΕΔΥ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εξαγγέλλει νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την προσεχή Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013, οπότε και θα πραγματοποιηθεί Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30 το μεσημέρι.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο Συλλαλητήριο κηρύσσει στάση εργασίας, από τις 12.00 έως της λήξη του ωραρίου στην Αττική, ενώ για την Περιφέρεια η στάση εργασίας θα ισχύει εφόσον με απόφαση των κατά τόπους Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., διοργανωθούν αντίστοιχα Συλλαλητήρια.
Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η αποπροσανατολιστική εκμετάλλευση απαράδεκτων φαινομένων παραβατικότητας και διαφθοράς γίνεται με σκοπό την ενοχοποίηση και τη στοχοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο, την υλοποίηση γενικευμένων απολύσεων με προσχηματικές διαδικασίες αξιολόγησης ή φανταστικά κατηγορητήρια περί ύπαρξης ποινικών, αστικών και πειθαρχικών ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν και
τελικά για «τη διευκόλυνση της εφαρμογής του μνημονιακού σχεδιασμού για ολική μεταβολή του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των «ολίγων» και «εκλεκτών», θα μας βρουν απέναντι».
Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ακόμη ότι «το υπαρκτό πρόβλημα της ατιμωρησίας των πραγματικά επιόρκων Δημοσίων Υπαλλήλων, ουδέποτε οφειλόταν στην ανυπαρξία ή στην ανεπάρκεια Πειθαρχικού Κώδικα. Αντιθέτως, οφειλόταν στη μη εφαρμογή του, με ευθύνη της πλειοψηφίας των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων, τα οποία τοποθετούντο από τους κυβερνώντες και ακολουθούσαν τις εντολές τους» .
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, τονίζει ότι θα έπρεπε ανέκαθεν να εφαρμόζονται διαδικασίες αντικειμενικής, έγκυρης, έγκαιρης και ταχύτατης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.
«Αντ’ αυτού, όμως, οι κυβερνώντες (και ταυτόχρονα επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας) προτίμησαν επί τρία ολόκληρα χρόνια να ασχοληθούν με την προώθηση της προπαγανδιστικής τους «εκστρατείας» για την κατασυκοφάντηση του Δημοσίου.
Στην πραγματικότητα, υπόλογοι για τη μη λειτουργία και διάλυση των Πειθαρχικών Συμβουλίων και σήμερα είναι αποκλειστικά οι ίδιοι, οι οποίοι με τις συνεχείς και ατελείωτες νομοθετικές τους παρεμβάσεις τόσο ως προς τις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων όσο και ως προς τη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων και τις διαδικασίες εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, έφεραν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.