Άρθρο Localit 14 Ιανουαρίου, 2019

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας

Στο Εθνικό Ευρετήριο ‘Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού εγγράφηκε ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας και έχει γίνει η σχετική ανάρτηση στο internet στην διεύθυνση: http://ayla.culture.gr/vlahikos-gamos-thivas/.

 Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας καταχωρήθηκε, όπως αναφέρεται στο Εθνικό Ευρετήριο ,  ως «Ανοιξιάτικο ευετηρικό, ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους».

Το Εθνικό Ευρετήριο είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, κάθε κράτος-μέλος της Σύμβασης οφείλει να δημιουργήσει ένα ή περισσότερα ευρετήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο συντάχθηκε από την Δρ.Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου  και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το ειδικό δελτίο για το έθιμο, στο οποίο περιλαμβάνονται περιγραφή του εθίμου, οι φορείς διοργάνωσης, ιστορικά στοιχεία, ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, βασική βιβλιογραφία, και στο παράρτημα τα τραγούδια και οι χοροί του Βλάχικου Γάμου. Κατατέθηκαν επίσης βίντεο, φωτογραφικό υλικό και το CD με όλα τα τραγούδια., τραγουδισμένα από συμμετέχοντες με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής που είναι παραγωγή του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας το 2017.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές 2026

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 03 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στην ΕΡΤ3 : Δήμοι υπό πίεση- Ζητείται άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς νέα βάρη στους πολίτες

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αποδελτίωση», στους δημοσιογράφους Όλγα Ψαρίδου και Ίων Τσώχο, παραχώρησε την…

Με μια ματιά 02 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Κέρκυρα τιμώμενη πόλη στις «Εορτές Εξόδου» 2026 στο Μεσολόγγι

Τιμώμενη πόλη στις φετινές «Εορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι είναι η Κέρκυρα, στο πλαίσιο των επετειακών…