Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ., στο περίπτερο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η ειδική εκδήλωση προς τιμήν των ΑμεΑ με τίτλο «Ζωγραφική με το στόμα. Η δύναμη της θέλησης». Τιμήθηκε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος με το στόμα Τριαντάφυλλος Ηλιάδης.
Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες, με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να ζωγραφίζει με το στόμα, μια και η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή του αυτή αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, που την ενισχύει το γεγονός ότι τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.
Το 1967 και ενώ συνεχώς ασχολείτο με τη ζωγραφική από το 1960, ήλθε σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι’ αυτήν. Η Ένωση αυτή, διοργανώνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Έχει κάνει πάρα πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και πολλές ομαδικές στο εξωτερικό και διακρίθηκε για το έργο του. Σύντροφός του η ΤΕΧΝΗ.
Λ. Κυρίζογλου: «Χαιρετίζουμε, τιμάμε και συγχαίρουμε έναν καλλιτέχνη με απεριόριστη δύναμη ψυχής»
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε: «Στο πλαίσιο συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, με γνώμονα τις κοινωνικές ευαισθησίες όλων των Δήμων της χώρας, να αναδείξουμε ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες, καθώς η ζωή τους προίκισε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εμπειρίες. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα έργα ενός θαυμάσιου διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, του κου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, βραβευμένου ζωγράφου από την Ακαδημία Αθηνών και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών.
Πρόκειται για ένα μαχητή της ζωής, που βρήκε τη δύναμη και το μεγαλείο ψυχής, να μετουσιώσει ένα γενετικό πρόβλημα σε Θείο Δώρο, καθώς η δημιουργική του ενασχόληση μας προκαλεί ρίγη συγκίνησης, απέραντου θαυμασμού και πηγαίας χαράς, δεδομένης της ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής του πορείας.
Χαιρετίζουμε, τιμάμε και συγχαίρουμε έναν καλλιτέχνη με απεριόριστη δύναμη ψυχής, ο οποίος μας μεταλαμπαδεύει μηνύματα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας, ενώ μας μυεί συγχρόνως στα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού. Φιλοξενούμε με υπερηφάνεια τη δουλειά του. Μέσα από το αγαθό της τέχνης, σηματοδοτεί ένα φωτεινό φάρο δύναμης και θέλησης για ζωή».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόσθεσε: «Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέληση του ανθρώπου. Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε και δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Στο πρόσωπό του η ΚΕΔΕ τιμά τα άτομα με ειδικές ικανότητες».
Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης ευχαρίστησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και προσωπικά τον Πρόεδρο της κ. Λάζαρο Κυρίζογλου για την πρωτοβουλία αυτή καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εκπρόσωποι του τρίτου σώματος στρατού, αιρετοί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, για τα οποία ζωγράφισε με το στόμα ο κ. Ηλιάδης.