Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, δημοτικές αρχές, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη, καθώς συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι στα 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη κηρύχθηκε από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου ενώ σήμερα επισκέπτεται το νησί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από χθες το πρωί κλιμάκια από την Αθήνα που βρίσκονται στο νησί πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη από τους επιστήμονες που μελετούν τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα είναι αν αναμένεται ισχυρότερος σεισμός, που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο. Παράλληλα συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά για τις κατολισθήσεις που σημειώνονται στο νησί . Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Ανησυχία υπάρχει και στην Αμοργό, όπου έχουν μεταβεί ενισχύσεις με πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό, ενώ κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και σήμερα. Νέα σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:16, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα στις 9:11 προηγήθηκε άλλος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτες καταγράφηκε ανοιχτά της Σαντορίνης, άλλη άλλη μια 3,8 Ρίχτερ στις 04:10 τα ξημερώματα με επίκεντρο 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλοι έξι ασθενείς σεισμοί, από 3,2 έως 3,7 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος, σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα, από τις 12:59 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 01:41 με ίδιο επίκεντρο.