Συνεδριάζουν το μεσημέρι η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση
Ειδικά κλιμάκια στο νησί – Σε επιφυλακή οι Αρχές, καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι- Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αντίπαρο
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες ώρες, με τις 16 από αυτές να είναι πάνω από τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται δήλωσε σήμερα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας».
Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.
Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.
Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες». Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου από τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αντίπαρο, ενώ στη Σαντορίνη έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και δύο ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Στους πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις μετά τα μεσάνυχτα
Μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Από τις 24 Ιανουαρίου διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μιλώντας στην ΕΡΤNews τόνισε: «Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».
Επίσης ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNewς ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, «είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».
Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε χθες η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τους συνεχείς σεισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε δηλώσεις.
«Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική μας ομάδα. Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους, καθότι, όπως βλέπετε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα, τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά. Εγρήγορση υπάρχει, και οργάνωση όπως βλέπετε, και στο πεδίο. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως, όπως βλέπετε. Επειδή υπάρχει Επιτροπή με επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης: Να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.