Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες του στη Ρόδο και όπως επισημάνθηκε από πολλούς αιρετούς, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους ουσιαστικά με τα ίδια οικονομικά «εφόδια» που είχαν στη διάθεσή τους και πριν το συνέδριο, η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία παραμένει αφού δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.
Πολλοί αιρετοί – αν όχι η πλειοψηφία – είναι εκείνοι που λένε πως το μόνο «νέο» που κόμισε η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόταση που προσγειώθηκε «κατακέφαλα» στους συνέδρους και προκάλεσε την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου ότι “για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2028. Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των δήμων, η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης”.
Το θέμα ωστόσο επανήλθε κατά τα κλείσιμο των εργασιών από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απαντώντας στις αντιδράσεις των αιρετών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα ήταν αν θα ερχόταν ο υπουργός Εσωτερικών με δέκα γλάστρες με λεφτόδενδρα να τα φυτεύαμε εδώ στη Ρόδο και τα ποτίζαμε και να τα μαζεύαμε; Αυτό είναι το πρόβλημα; Όταν εκλεχθήκατε δεν γνωρίζατε την οικονομική κατάσταση που υπάρχει; Σήμερα την είδατε όλοι;». Σημείωσε ότι η πρότασή του δεν είχε σκοπό να αιφνιδιάσει την Αυτοδιοίκηση και ότι αιφνιδιασμός θα ήταν να κατέθεσε το νομοσχέδιο. «Να είμαστε ξεκάθαροι σ΄ αυτό, τόνισε ο κος Λιβάνιος, εάν δεν τη θέλετε την πρόταση, μπορείτε να την ακούσετε, να τη συζητήσετε, να την απορρίψετε».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά διευκρίνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί με την ουσία και το περιεχόμενο πολλών θεμάτων που τέθηκαν από τον υπουργό καθώς και ότι οι σύνεδροι τοποθετήθηκαν λίαν ευκρινώς και με σεβασμό στις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τον κο Λιβάνιο.
«Αλλά, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι λογικό η Αυτοδιοίκηση να έχει σε κάποιες από αυτές διαφορετικές απόψεις. Θα συνέλθουμε στα όργανά μας, τίποτε δεν είναι δεδομένο και χαιρόμαστε που και εσείς είπατε ότι και αυτά είναι προτάσεις προς συζήτηση και ότι θα γίνει ένας διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς και θα διαρκέσει έξι μήνες».