Άρθρο Localit 21 Οκτωβρίου, 2024

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην Κεντρική Μακεδονία

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας στην Κεντρική Μακεδονία καθώς, σήμερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα πολιτών περιορισμένης ευθύνης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Στάθης Αβραμίδης, τόνισε ότι το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ονομασία «Απόλλων» υπηρετεί την εθνική ενεργειακή και κοινωνική πολιτική, αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Μέσω αυτού ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ α και β βαθμού, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, με στόχο και αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας γι’ αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού για τις καταναλώσεις της κάθε περιφέρειας. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας πολιτών σε κάθε περιφέρεια, στην οποία θα συμμετέχουν ως μέλη οι ωφελούμενοι που ανήκουν στην ίδια περιφέρεια, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν ως μέλη σε άλλη ενεργειακή κοινότητα πολιτών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προβεί στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας πολιτών. Αντικείμενο της δραστηριότητας της κοινότητας θα είναι η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η διάρκεια της ενεργειακής κοινότητας ορίστηκε σε 30 χρόνια. Η ενεργειακή κοινότητα ως το τέλος του 2024 θα αποστείλει στον φορέα υλοποίησης στοιχεία, όπως το σύνολο των ωφελούμενων που συμμετέχουν ως μέλη της, το πλήθος των παροχών κατανάλωσης των μελών της, τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των μελών της και τα προφίλ κατανάλωσης αυτών για το 2023.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας, στη δεύτερη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή των ωφελούμενων και στην τρίτη φάση του προγράμματος θα γίνει η εκπόνηση μελέτης και διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων. Στην τέταρτη φάση θα γίνει η προκήρυξη ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή των έργων και την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων. Θα ακολουθήσουν οι συνάψεις συμβάσεων, η υλοποίηση των έργων και η λειτουργία των σταθμών.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, η Περιφέρεια απηύθυνε πρόσκληση στους δήμους και τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων να συμμετέχουν στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΥΔΟΜ και ρεαλιστικές λύσεις για τον ΝΟΚ

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που προέβλεψε τη μεταφορά των Πολεοδομιών στους δήμους ανήγγειλε ο υπουργός…

Ρεπορτάζ 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δημάρχων της Μπολόνια και της Φλωρεντίας υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης

Τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη διαδήλωση στην Piazza del Popolo στη Ρώμη, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν…

Ρεπορτάζ 07 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, με την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επισκέφτηκε…