Άρθρο Localit 07 Σεπτεμβρίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Βράβευση 10 Δήμων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας»

Η κορυφαία δεκάδα των ελληνικών πόλεων βραβεύτηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους στην ευρωπαϊκή εκστρατεία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» για το έτος 2023.

Ειδικότερα, οι δήμοι πού ξεχώρισαν για τις πρωτοβουλίες τους ήταν οι εξής: Αλίμου, Π. Φαλήρου, Τρίπολης, Ρεθύμνου, Εορδαίας, Ηρακλείου, Σερρών, Κορδελιού-Ευόσμου, Αλεξανδρούπολης και Τεμπών.

Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού με θέμα «Εξοικονομώ ενέργεια» και σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε σχετικά: «Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαρέγκλιτος διπλός μας στόχος είναι η προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και η τάξη στο δομημένο Περιβάλλον.  Με πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων, δράσεων και προγραμμάτων, με ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πακέτο πρωτοβουλιών που δεν έχει προϋπάρξει από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, οργανώνουμε τον χώρο για όλη την Επικράτεια με κανόνες και ασφάλεια δικαίου, προωθώντας τη βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων, άρα της ζωής των συμπολιτών μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών ζει στις πόλεις και οι μετακινήσεις που γίνονται σε αυτές ευθύνονται για το 70% -τουλάχιστον- των αστικών αέριων ρύπων, γίνεται σαφές ότι απαιτούνται από όλους μας αλλαγές και στον τρόπο που οργανώνουμε τις πόλεις μας αλλά και στον τρόπο που μετακινούμαστε».

Απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε: «Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εργαζόμαστε εντατικά για την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την παροχή ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον συγκοινωνιακού συστήματος. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2024 θα παραδοθεί στους πολίτες το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου του Μετρό της Αθήνας με τη γραμμή 4 και στη Θεσσαλονίκη με την επέκταση προς Καλαμαριά. Παράλληλα, προχωράμε στην προμήθεια νέων “καθαρών” λεωφορείων και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί προτεραιότητά μας, με προγράμματα όπως το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης μέσω του προγράμματος “Φορτίζω Παντού”, σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με την εισαγωγή νέων ορίων ταχύτητας (εντός πόλης) και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μετά από 16 έτη. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε τη σημασία του ποδηλάτου ως βασικού κρίκου στην αλυσίδα της πολυτροπικότητας και προωθούμε τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων ποδηλατοδρόμων, καθώς και συστημάτων κοινής χρήσης ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών. Η δέσμευσή μας για τη βιώσιμη κινητικότητα ενισχύεται περαιτέρω μέσω της συνεργασίας με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo για την ανάπτυξη διασυνδεδεμένων ποδηλατικών διαδρομών σε όλη την Ελλάδα. Με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των δράσεων, στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο στην Ευρώπη στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας».

Τέλος, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ανέφερε: «Για εμάς στο υπουργείο Τουρισμού, η βιωσιμότητα και η αειφορία είναι πρότυπα, που δεν επιτυγχάνονται με αποσπασματικές πολιτικές. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων, των συναρμόδιων υπουργείων, των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών της αγοράς. Γι’ αυτό και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται στον πυρήνα όλων των νομοθετικών και θεσμικών παρεμβάσεών μας. Και φυσικά από την ατζέντα των πολιτικών για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να λείπει ο ποδηλατικός τουρισμός, που αποτελεί και την πλέον βιώσιμη μορφή τουρισμού.

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη, πλούσια και ουσιαστική ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες της χώρας μας, ιδίως όταν συνδυάζεται και με άλλες μορφές τουρισμού, αποφέροντας σημαντικά και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους επαγγελματίες του τουρισμού, τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία μας, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Στην Ελλάδα, συστήσαμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo, στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως Συντονιστής, το υπουργείο Τουρισμού, η ΚΕΔΕ και η ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο. Με την ενεργοποίησή του, φιλοδοξούμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo, να αποτελέσει κόμβο συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, για την αναβάθμιση των διαδρομών, τη διασύνδεσή τους με τους αστικούς και περιφερειακούς ποδηλατοδρόμους, τη βελτίωση των απαραίτητων υποδομών σε τοπικό επίπεδο και την γενικότερη προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο βιώσιμης κινητικότητας, τουρισμού και, γενικότερα, ως αντίληψη ζωής».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κοινωνική στέγαση στο επίκεντρο συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης με στελέχη του ευρωπαϊκού έργου URBACT Cities 4 Co-Housing

Το θέμα της κοινωνικής στέγασης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,…

Ρεπορτάζ 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Γέφυρες Συμπερίληψης»: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά

«Γέφυρες Συμπερίληψης», είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει το Κέντρο Κοινότητας του  Δήμου…

Ρεπορτάζ 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκπαιδευτική-οικολογική δράση συμπερίληψης από τον Δήμο Παλλήνης

Μια εκπαιδευτική, οικολογική δράση αφιερωμένη στα παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης, και τους φίλους τους, θα…