06 Σεπτεμβρίου, 2024

Κοινή Συνεδρίαση ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

Λ.Κυρίζογλου: Προς την θετική κατεύθυνση τα υπό διαβούλευση νομοσχέδια.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης ενώ οικοδεσπότης ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκαν στο τραπέζι οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κυρίαρχα θέματα τα οικονομικά προβλήματα, την ανάγκη ενίσχυσης της αυτονομίας των δήμων και τις εξελίξεις γύρω από τα υπό διαβούλευση νομοσχέδια που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, καλωσορίζοντας τους σύνεδρους, τόνισε τη σημασία της κοινής αυτής συνεδρίασης και χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μια “πρώτης τάξεως ευκαιρία” για να συζητηθούν σε βάθος τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε την ανάγκη η κεντρική κυβέρνηση να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους δήμους, καθώς αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών. Δήλωσε ότι οι δήμοι πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικοί και να ενισχυθούν, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στα υπό διαβούλευση νομοσχέδια που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία, όπως δήλωσε, αποτελούν θετικό βήμα για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η ΚΕΔΕ και οι αρμόδιες επιτροπές της έχουν εργαστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση των νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στα αρμόδια Υπουργεία.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι τα οικονομικά των δήμων. Δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποτελούν προτεραιότητα, καθώς οι πόροι που διατίθενται δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών, την στιγμή που το τέλος ταφής, το ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στη μισθοδοσία έχουν δημιουργήσει μεγάλη πίεση στους Δήμους. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων, η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και η παροχή πρόσθετων εργαλείων για την οικονομική διαχείριση είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους, είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επεσήμανε την άμεση ανάγκη οι δήμοι να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην αδυναμία των δήμων να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα και να υλοποιήσουν σημαντικά έργα, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Τόνισε ότι η οικονομική αυτονομία των δήμων είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία τους και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση αυτού του θέματος.

Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στα αυξανόμενα κόστη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ζητώντας ενίσχυση της χρηματοδότησης για την προσαρμογή των δήμων σε αυτές τις νέες προκλήσεις.

Τοποθέτηση Υπουργού Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στη δική του τοποθέτηση, επιβεβαίωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση και επίλυση των ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον καθαρή εικόνα για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων και αναγνώρισε την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των δήμων που έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις. Οι προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι στους πολίτες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, καθώς και σε σειρά άλλων θεμάτων όπως η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, που θα φτάσει το 50%, και η αυτοματοποίηση του συστήματος είσπραξης οφειλών προς τους δήμους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 06 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ εγκαινιάζει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στη ΔΕΘ: Ψηφιακός Προσυνεδριακός Διάλογος

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 28 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι Δήμοι εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση

Την άμεση καταβολή δυο έκτακτων δόσεων ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους ζήτα η ΚΕΔΕ με…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 27 Αυγούστου, 2024
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 28…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ