Άρθρο Localit 02 Σεπτεμβρίου, 2024

Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις δένδρων που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα, για την ασφάλεια των ανθρώπων

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει μικρή ομάδα πολιτών εναντίον του Δήμου Ηρακλείου, ζητώντας να σταματήσει η απομάκρυνση επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια δέντρων από την πόλη του Ηρακλείου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου λειτουργεί απολύτως νόμιμα, εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στην προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, αναφέρεται ότι δεν παραμένει σε ισχύ η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει πολίτες το 2023, καθώς και ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα δένδρα – για τα οποία υπάρχουν σχετικές αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου – λόγω υψηλού βαθμού επικινδυνότητας και έλλειψης άλλου τρόπου διάσωσης. Επίσης, και επιπλέον γίνεται αποδεκτό ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη δρομολογήσει νέες φυτεύσεις δένδρων σε αντικατάσταση όσων απομακρύνονται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση και επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου: «…τα ως άνω πεύκα… δεν επιδέχονται κλαδέματος ανανέωσης/αναγέννησης (όπως π.χ. η ελιά), ηπιότερη ενέργεια η οποία θα καθιστούσε ασφαλή τη διατήρησή τους, ενώ δεν πιθανολογήθηκε ως δυνατή η αντιστήριξή τους, λόγω της θέσης τους στο οδόστρωμα και του ιδιαίτερα μεγάλου ύψους και βάρους τους. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ο καθ’ ου Δήμος, όπως προκύπτει από τον υπ. αριθ. Πρωτ. 94047/29-8-2024 πίνακα αντικαταστάσεων των δένδρων που κόβονται, της προϊσταμένης του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, έχει δρομολογήσει τις φυτεύσεις σε νέες θέσεις νέων δένδρων, οι οποίες, αν και δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουν πλήρως την ωφέλεια των ως άνω αιωνόβιων δένδρων που δεν δύναται να διατηρηθούν, εντούτοις περιορίζουν τις αναπόφευκτα δυσμενείς συνέπειες από την απώλειά τους. Κατόπιν των ανωτέρω, δεν πιθανολογείται ότι υφίσταται επείγουσα περίπτωση και το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής πρέπει να απορριφθεί».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο Αττικής: 51 καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου τη νέα σχολική χρονιά

51 σχολικές καθαρίστριες θα καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για…

Ρεπορτάζ 02 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ν. Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Παπάγου- Χολαργού

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Παπάγου- Χολαργού, με απόφαση του Αναπληρωτή υπουργού…

Ρεπορτάζ 02 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκίνησαν οι πληρωμές πρώτης αρωγής για τις πυρκαγιές στην Αττική

Η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής πραγματοποιήθηκε σήμερα προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές της…