Άρθρο Localit 29 Αυγούστου, 2024

Χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων σχολείων προς αντικατάσταση των λυόμενων αναζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Τη δέσμευση πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει εντός του 2025 την κατασκευή νέων σχολείων ώστε να αντικατασταθούν τα λυόμενα που τοποθετήθηκαν στην πόλη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978 επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας ενώπιον γονέων και εκπροσώπων από τον χώρο της εκπαίδευσης, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Αγγελούδης είπε πως έχει ζητήσει από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για την άμεση κατασκευή νέων σχολείων προς αντικατάσταση των λυόμενων, τα οποία σύμφωνα με τεχνικές εκθέσεις εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. «Έλαβα την υπόσχεση ότι θα εκδοθεί απόφαση εντός του Σεπτεμβρίου για το ποσό που ζήτησα, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Εάν δεν το πάρουμε, πέρα από την κριτική που θα ασκήσω, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δανεισμό» τόνισε.

«Δεσμεύομαι, ενώπιον σας, να ξεκινήσει το πρώτο διάστημα του επόμενου έτους η κατασκευή και η αντικατάσταση των πρώτων λυόμενων», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Ανέφερε, δε, στους γονείς πως τα νέα σχολεία θα ανεγερθούν στα ήδη υπάρχοντα οικόπεδα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αβραμίδης, ζήτησε σύγχρονα σχολεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών. Η εκπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ, Δήμητρα Τραγάκη, υπογράμμισε πως «οι υποσχέσεις του δήμου για ανέγερση νέων σχολείων θα πρέπει να συνδυάζονται με χρήματα και σχεδιασμό» ενώ η Ιωάννα Λαθήρα από τη Γ’ ΕΛΜΕ είπε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για νέα σχολικά συγκροτήματα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Ουρανία Τσιχουρίδου, όπου θα μεταφερθεί το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, από τη δική της την πλευρά είπε πως στον χώρο ήδη συστεγάζονται τρία σχολεία και φιλοξενούνται 450 παιδιά και δεν μπορεί να μεταφερθεί τέταρτη δομή καθώς «ίσα ίσα φτάνουν οι αίθουσες», ενώ η πρόεδρος του 3ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Νατάσα Δασκαλάκη, όπου θα μεταστεγαστεί το Διαπολιτισμικό Λύκειο αναρωτήθηκε εάν όντως «θα είναι μια φιλοξενία δύο ετών».

Στ.Αγγελούδης: Τεράστια προβλήματα με τον Πολιτισμό – Λέσχη Ανάγνωσης ένα γυάλινο περίπτερο της Νέας Παραλίας

Στην κατάσταση που επικρατεί στις δημοτικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, μετά από ερώτηση που έθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης», Βασίλης Τομπουλίδης, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας.

Ο κ.Τομπουλίδης έκανε λόγο αρχικά για «τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοτικών βιβλιοθηκών», όπως επίσης για «συνθήκες που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν», για «μηδενικές αγορές βιβλίων» και αναρωτήθηκε τι προτίθεται να πράξει η διοίκηση στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

«Η κατάσταση στις βιβλιοθήκες είναι όπως την περιγράψατε κ.Τομπουλίδη. Η κατάσταση στις υποδομές του Πολιτισμού είναι ακόμη χειρότερη. Λες και υπήρξε πόλεμος με μια εκδοχή του Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια», απάντησε ο κ.Αγγελούδης.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «όπου κι αν πιάσεις μια δομή του πολιτισμού θα δεις τεράστια προβλήματα», αναφέροντας πως στον προϋπολογισμό του έτους 2025, παρά τα οικονομικά προβλήματα και το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου, θα υπάρχουν αυξημένα κονδύλια για την αντιδημαρχία Πολιτισμού. Επίσης, ανακοίνωσε πως ένα από τα γυάλινα περίπτερα στη Νέα Παραλία θα γίνει Λέσχη Ανάγνωσης, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα επαναλειτουργήσει και μια αναγνωστική βάρδια στη βιβλιοθήκη της Κρίσπου, στην ‘Ανω Πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συγκέντρωση σχολικών ειδών από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Σχολικά είδη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών των οικογενειών που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν…

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης 54 σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Τη διαδικασία πρόσληψης 54 καθαριστριών για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκλήρωσε έγκαιρα…

Ρεπορτάζ 29 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αύξηση 29,97% σημείωσε η συλλογή βιοαποβλήτων στο Δήμο Αμαρουσίου

Σημαντική αύξηση της τάξης του 29,97%,  καταγράφηκε την τελευταία διετία στις ποσότητες βιοαποβλήτων που συλλέχθηκαν…