Άρθρο Localit 19 Αυγούστου, 2024

Στα Τρίκαλα και φέτος το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 30 Αυγούστου στην Λάρισα, τον Βόλο (Μακρινίτσα), τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα).

Η φετινή θεματική του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι το μέλλον. Οι άνθρωποι ανέκαθεν οραματίζονταν το μέλλον τους – τι θα μπορούσε να είναι ιδανικά ή τι δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ – και η ποίηση που έγραφαν αντικατόπτριζε αυτές τις αγωνίες. Μπορούμε να γράψουμε για το δικό μας μέλλον ή για το μέλλον άλλων ανθρώπων, τόπων, ζωντανών πλασμάτων και φυτών, για πόλεις και χώρες, ποτάμια και λίμνες ή ακόμα και για ολόκληρο τον γαλαξία μας. Πολλά λογοτεχνικά έργα δημιουργήθηκαν με την πρόθεση να κάνουν μια πρόβλεψη, να επικοινωνήσουν έναν φόβο ή την επιθυμία να φανταστούμε το πώς το τώρα μας θα υπάρχει αργότερα. Η συνείδηση της προσωρινότητας της ζωής και της χρονικότητας όλων των πλασμάτων προξενούν φυσικά σε όλους τους ανθρώπους την υπαρξιακή αγωνία, και ταυτόχρονα την επιθυμία να διατηρήσουμε και να τιμήσουμε ο,τι θεωρούμε πολύτιμο στη ζωή.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στα Τρίκαλα

ΗΜΕΡΑ 4 ΤΡΙΚΑΛΑ 29.8.2024

Θεατράκι του Ληθαίου

Παρουσιαστής: Θάνος Γώγος

Την εκδήλωση συνοδεύει με ζωντανή μουσική ο Κρέοντας Κανακάρης.

20:00 – 20:10

Εισαγωγική Ομιλία: Μιχαήλ Λάππας, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Τρικάλων

20:10 20:20

Ζωντανή Μουσική

20:20 20:50

Ανάγνωση Ποίησης

Συμμετέχοντες: Ηλίας Κεφάλας, Γεωργία Κολοβελώνη, Παρασκευή Αλέξη, Ελένη Αλεξίου, Γωγώ Πονηράκου

20:50 – 21:00 Ζωντανή Μουσική

21:00 – 21:40 Παρουσίαση

του προγράμματος Καταφύγιο του Οδυσσέα 3 (2022-2026).

Παρουσίαση του διεθνούς προγράμματος διαμονής για ανερχόμενους συγγραφείς και μεταφραστές και των στόχων του. Ανάγνωση ποίησης και συζήτηση.

Συμμετέχοντες: AitanaAhrens (Ισπανία), NežkaStruc (Σλοβενία), Josip Čekolj (Κροατία), MarijaAndrijašević (Κροατία), OndřejLipár (Τσεχία), AlexandraBüchler (Ηνωμένο Βασίλειο), Θάνος Γώγος

21:40 21:50 Ζωντανή Μουσική

21:50 – 23:00 Ανάγνωση Ποίησης

Αντωνία Μποτονάκη, MarkoPogačar (Κροατία), Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, PatrickDubost (Γαλλία), Βαγγέλης Τασιόπουλος, LediaDushi (Αλβανία), Ιωάννα Λιούτσια

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Θράκα, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, και πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Φυλακτή).

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα, και την έκθεση εικαστικής τέχνης που συντονίζεται από τη Νίνα Καψάλη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν: τo διεθνές πρόγραμμα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από τo πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη), το «Versopolis» (σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών) το «Counterpoints 2» (χρηματοδότηση από την EFFEA) και η «Ανταλλαγή Συγγραφέων» που συνδιοργανώνεται με την Κροατική Εταιρεία Συγγραφέων.

Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στην Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου για την πολύτιμη συνεισφορά της στην ελληνική ποίηση, και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των : Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe), Δήμου Τρικκαίων, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Μαγνήτων Κιβωτός, EFFEA, Γαλλικού Ινστιτούτου, Ινστιτούτου Θερβάντες (Instituto Cervantes Atenas) και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Το 6ο δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ άνοιξε στην οδό Αγίας Γλυκερίας 27

Είκοσι τέσσερις θέσεις στάθμευσης διαθέτει το 6ο δωρεάν Δημοτικό Πάρκινγκ Γαλατσίου, το οποίο βρίσκεται στην…

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ για την Αντίπαρο στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΟΧΕ

Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.900.000,00 € για την Αντίπαρο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής…

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ερευνητικό πρόγραμμα “Εργαστήριο Οικο-Θεολογίας και Πολιτισμού στα Αστερούσια Όρη”

Με στόχο τη βιωματική διερεύνηση και ανάδειξη της σχέσης μεταξύ οικολογικής ευαισθητοποίησης, πνευματικότητας και ορθόδοξου…