Άρθρο Localit 19 Αυγούστου, 2024

Ερευνητικό πρόγραμμα “Εργαστήριο Οικο-Θεολογίας και Πολιτισμού στα Αστερούσια Όρη”

Με στόχο τη βιωματική διερεύνηση και ανάδειξη της σχέσης μεταξύ οικολογικής ευαισθητοποίησης, πνευματικότητας και ορθόδοξου πολιτισμού, διοργανώνεται ερευνητικό πρόγραμμα “Εργαστήριο Οικο-Θεολογίας και Πολιτισμού στα Αστερούσια Όρη”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου από την Ιερά Μονή Κουδουμά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Γόρτυνας και τον Οργανισμό Έρευνας, Καινοτομίας και Πολιτισμού.

Το εργαστήριο μέσα από ένα πλούσιο, κατά τους διοργανωτές, πρόγραμμα ακαδημαϊκών διαλέξεων, εικαστικών εργαστηρίων και καλλιτεχνικών δρώμενων, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες, να συνδυάσουν την πνευματική αναζήτηση με τη γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση, ζώντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία έρευνας και ψυχαγωγίας.

Στην ενότητα Οικο-θεολογία και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση, μέσα από τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών θεολόγων από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν επίσης, τη σχέση μεταξύ βιβλικών κειμένων και οικολογίας, αναλύοντας θεολογικές προσεγγίσεις που προάγουν τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Στην ενότητα Τοπική Ιστορία και Πολιτιστική Κληρονομιά, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη σχέση των τοπικών κοινοτήτων με το φυσικό περιβάλλον των Αστερουσίων, μέσα από αφηγήσεις τοπικών λαογράφων και ιστορικών, θα γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές παραδόσεις.

Στην ενότητα Δημιουργική Έκφραση και Πολιτισμός, οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, εξερευνώντας την αλληλεπίδραση των ήχων με το φυσικό περιβάλλον και τη σημασία της βυζαντινής μουσικής στη λατρευτική και πολιτιστική ζωή. Θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική έκφραση μέσω χειρωνακτικών τεχνών και κατασκευών, με έμφαση στην κεραμική ως εργαλείο για την ψυχοσωματική υγεία ενώ στο εργαστήριο ζωγραφικής και αγιογραφίας, θα μελετηθούν τεχνικές δημιουργίας έργων με χρήση φυσικών πρώτων υλών.

Παράλληλα θα λειτουργήσει Φωτογραφική Έκθεση “Χαίρε Αστερουσίων Πολιτεία” με τα επίσημα εγκαίνια να γίνονται Παρασκευή 23 Αυγούστου. Πρόκειται για έκθεση που εστιάζει στη φυσική και πνευματική κληρονομιά των Αστερουσίων, φιλοξενώντας έργα σημαντικών φωτογράφων μεταξύ των οποίων και του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακαρίου, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση με μια φωτογραφική σειρά εμπνευσμένη από τις επισκέψεις του στο μοναστήρι του Κουδουμά.

Πλήθος άλλων δράσεων και εκδηλώσεων θα πλαισιώσουν τις εργασίες του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ερευνητές και καλλιτέχνες από τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια και εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή σας, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://loox.media/fisis-project-2/ ή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6986582771

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Το 6ο δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ άνοιξε στην οδό Αγίας Γλυκερίας 27

Είκοσι τέσσερις θέσεις στάθμευσης διαθέτει το 6ο δωρεάν Δημοτικό Πάρκινγκ Γαλατσίου, το οποίο βρίσκεται στην…

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στα Τρίκαλα και φέτος το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης

Το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 30 Αυγούστου στην Λάρισα, τον…

Ρεπορτάζ 19 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ για την Αντίπαρο στο πλαίσιο της Στρατηγικής ΟΧΕ

Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 1.900.000,00 € για την Αντίπαρο, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής…