Άρθρο Localit 13 Αυγούστου, 2024

΄Αμεση κινητοποίηση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δήμο Αμαρίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού .

Στη συνάντηση,  συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Σαρρής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων των πληγεισών περιοχών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, και εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι δημόσιες υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και οι αγροτικές εκτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους κατεστραμμένους ελαιώνες, αμπελώνες και βοσκοτόπια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ειδικά όσον αφορά τις ζωοτροφές.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής, με τον δήμαρχο Αμαρίου να τονίζει τη σημασία της ένταξης των πληγεισών περιοχών στο Ταμείο Κρατικής Αρωγής για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων.

Από τη μεριά του, ο κ. Δασκαλάκης παρέθεσε αναλυτικές οδηγίες στους παραγωγούς για την υποβολή αιτήσεων στον ΕΛΓΑ, με σκοπό την καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Ενώ, ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στην ανάγκη δόμησης ενός σχεδίου ανασυγκρότησης για το Αμάρι με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μουρτζανός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, τους εθελοντές και τους φορείς που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της φωτιάς, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη και στην τεράστια αλληλεγγύη που εισέπραξε και συνεχίζει να εισπράττει ο δήμος Αμαρίου από φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις και απλούς πολίτες, οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στο διαχειριστικό κομμάτι της κατάστασης.

Τέλος, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα παραμείνει στο πλευρό των πληγέντων, συνεργαζόμενη στενά με την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες αρχές,  ενώ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής από πιθανές πλημμύρες ενόψει του χειμώνα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 13 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε δήμους της Αττικής για την ανακούφιση των πυροπλήκτων

Τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους ανακοινώνουν οι δήμοι της Αττικής. Τα είδη…

Ρεπορτάζ 13 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
156 πυρόπληκτα ζωάκια μεταφέρθηκαν σε δομές για περίθαλψη

Εκατόν πενήντα έξι πυρόπληκτα ζώα από τις περιοχές του Βαρνάβα, της Σταμάτας, Άνω Βριλήσσια και…

Ρεπορτάζ 13 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική: 15 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους – Τι προβλέπεται για αποζημιώσεις και ενισχύσεις

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά…