Άρθρο Localit 02 Αυγούστου, 2024

Καλαμάτα: 11η “Άρτος-Οίνος-Έλαιον” αφιερωμένη στο Μπακάλικο

Αύριο Σάββατο 3 Αυγούστου στις 20:30 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, θα διοργανωθεί η “Άρτος-Οίνος-Έλαιον”, με παρουσίαση αγροτικών και τοπικών προϊόντων.

Φέτος 14 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σύλλογοι Γυναικών από τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν 16 αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις από τη Μεσσηνία.

Τη  διοργάνωση παρουσίασε ο υπεύθυνος των δράσεων Νίκος Κισκήρας, ενώ στη στήριξη και φέτος της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις, Σωτήρης Κριτσωτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος και η Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ στηρίζουν δράσεις που αφορούν τη διατήρηση των παραδόσεών και συμβάλλουν στην επαφή των νεότερων γενιών με τα έθιμα του τόπου.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο “Μπακάλικο”, που πλέον έχει εκλείψει, και το κοινό θα γυρίσει πίσω στην εποχή της οκάς, και της χύμα πώλησης προϊόντων, όπου τα ζυγίσματα γίνονταν χειροκίνητα, με τις παραδοσιακές ζυγαριές.

Στην 11η “Άρτος-Οίνος-Έλαιον” θα παρασκευαστούν από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων παραδοσιακά εδέσματα που έχουν ως βάση τους το αλεύρι, το λάδι, το κρασί-όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης- αλλά και την τοπική αγκινάρα, και το ρύζι, την χονδροκατσαρή ντομάτα, και το κρεμμύδι.

Τοπικές παραδοσιακές πρώτες ύλες, με στόχο την ανάδειξη των παραδόσεων της Μεσσηνίας αλλά και των παραδοσιακών ποικιλιών των λαχανικών μας, αλλά και των χειροποίητων ζυμαρικών. Έτσι θα παρασκευαστούν ζωντανά με τη συμμετοχή και παιδιών από το κοινό, χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανάς, ενώ θα ετοιμαστούν και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, όπως γαλόπιτα, μουσταλευριά, στριφτά μακαρόνια, ζυμωτό ψωμί κ.α.

Στη γιορτή αυτή της παράδοσης και των αυθεντικών γεύσεων συμμετέχουν: Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης, Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης – Μαρία Πολυδούρη,  Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Μαντίνειας- Οι Μαντιναίοι, Σύλλογος Γυναικών Νερόμυλου, Σύλλογος Γυναικών Άριος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρομάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμιού, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μανιακίου, Σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων, οικογένεια Δημόπουλου Θουρίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας.

Θα παρουσιαστούν 16 αυθεντικές Μεσσηνιακές γεύσεις: Μπουκιές, κορκοφίγκι, γαλόπιτα, ρυζόγαλο, λαλαγκόψωμο, λαλαγγίδες, τραχανά ορεινό,  τραχανά πεδινό, άγριες αγκινάρες, μουσταλευριά, στριφτά μακαρόνια, λαλάγγια, χυλοπίτες, χυλοπιτένια μακαρόνια, ντοματοκεφτέδες, ζυμωτό ψωμί.

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λάρισα: Δωρεάν χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων στην πόλη

Στη διάθεση των πολιτών είναι από σήμερα, Παρασκευή, 70 ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων, για…

Ρεπορτάζ 02 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καβάλα: Πιλοτική παρακολούθηση δασών με τεχνολογία αιχμής στο Δάσος της Λιμνιάς

Η πρώτη πιλοτική δοκιμή εργαλείων προηγμένης τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την περασμένη εβδομάδα (24/7), στο Δάσος…

Ρεπορτάζ 02 Αυγούστου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις Δ.Κ. Αφρατίου και Φύλλων αιτήθηκε η δήμαρχος Χαλκιδέων

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για τις Δημοτικές Κοινότητες Αφρατίου και Φύλλων…