Άρθρο Localit 31 Ιουλίου, 2024

Δήμος Ωραιοκάστρου: Δωρεάν στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ευπαθών πολιτών

Πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, υλοποιεί για το έτος 2024, ο Δήμος Ωραιοκάστρου.

Αφορά ζώα συντροφιάς, πολιτών που διαμένουν στα διοικητικά όρια του Δήμου και ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρία, πολυτέκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα της ΔΥΠΑ και διαβιούντες με το ελάχιστο εισόδημα), καθώς και των ποιμενικών σκύλων, που χρησιμοποιούνται δηλαδή αποκλειστικά για την φύλαξη ποιμνίων (κτηνοτρόφοι).

Το πρόγραμμα αφορά σήμανση, καταγραφή, στείρωση και εμβολιασμό ζώων συντροφιάς.

Προϋποθέσεις:

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα είναι: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 € από κάθε πηγή, προσαυξημένο κατά 1.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος. Στα προστατευόμενα μέλη εντάσσονται τα τέκνα ως 18 ετών και τα ενήλικα τέκνα έως 24 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα στο Πρωτόκολλο του Δήμου Ωραιοκάστρου – στο ισόγειο του Δημαρχείου- (προς το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Αδέσποτων). Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2310809370 ή να αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη διεύθυνση info@oraiokastro.gr.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Αίτηση-Υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου ζώου.
  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας, ή του διαβατηρίου και της άδειας παραμονής σε ισχύ, κατά περίπτωση.
  • Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας του τρέχοντος οικονομικού έτους (ή του προηγούμενου σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη εκδοθεί).
  • Βεβαίωση Σπουδών για τα προστατευόμενα μέλη από 18 έως 24 ετών.
  • Φωτοτυπία Απόφασης Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας ≥ 67% για τα άτομα με αναπηρία.
  • Βεβαίωση ανεργίας (≥ 12 μηνών) σε ισχύ, για τους μακροχρόνια άνεργους.
  • Απόφαση έγκρισης δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.).
  • Βεβαίωση αστεγίας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην περίπτωση αστέγων.
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες, σε περίπτωση διάστασης / διαζυγίου, τα δικαιολογητικά που θα την αποδεικνύουν (διαζύγιο ή αγωγή διαζυγίου ή πρόσφατη σχετική δήλωση στην ΔΟΥ). Σε κάθε περίπτωση απαιτείται βεβαίωση επιμέλειας παιδιού/παιδιών.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (όχι παλαιότερο των 6 μηνών) για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Για τους κτηνοτρόφους

  • Φωτοαντίγραφο του μητρώου εκμετάλλευσης, όπου θα φαίνεται ο κωδικός αριθμός εκμετάλλευσης και τα στοιχεία κατόχου, για κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου διευκρινίζεται ότι επειδή στο Δήμο Ωραιοκάστρου δεν υπηρετεί κτηνίατρος, ούτε λειτουργεί δημοτικό κτηνιατρείο, το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων συντροφιάς υλοποιείται μέσω συμβάσεων με ιδιώτες κτηνιάτρους με αναγκαίο περιορισμό ως προς το ύψος του προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλες οι πιθανές αιτήσεις και προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου, ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί:

  1. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αίτησης είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο.
  2. Ο Δήμος έχει την δυνατότητα να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό τυχόν απαιτηθεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου σε περίπτωση που κάτι δεν προκύπτει σαφώς από τα προηγούμενα ή για περιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

iii. Ο δικαιούχος υποχρεούται να δηλώσει το ζώο ως δεσποζόμενο ιδιοκτησίας του.

  1. Θα εξυπηρετείται ένα (1) ζώο ανά ΑΦΜ. Ειδικά για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – κτηνοτρόφοι, σε περίπτωση που κατά την εξέταση του ζώου από κτηνίατρο, δεν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ποιμενική φυλή (ημίαιμο ή καθαρόαιμο), θα ενημερώνεται σχετικά ο Δήμος και δεν θα εκτελείται καμία εργασία.
  2. Οι αιτήσεις θα εκτελούνται σταδιακά κατά προτεραιότητα στα θηλυκά ζώα και όσα κυοφορούν.
  3. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα δοθεί στην περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και οι περιθάλψεις των δεσποζόμενων θα είναι ανάλογες με το χρηματικό υπόλοιπο του προγράμματος περίθαλψης.

vii. Σε όλες τις περιπτώσεις η μεταφορά των ζώων από και προς τους συμβεβλημένους κτηνιάτρους θα γίνεται από τους αιτούντες, κατόπιν της εγκρίσεως από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 31 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Τζουμέρκα: Δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον Δήμο

Από τους πρώτους Δήμους της Ηπείρου, που θα εγκαταστήσουν σταθμούς επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, είναι ο…

Ρεπορτάζ 31 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην τελική ευθεία η Σχολή Κεραμικής στο Θραψανό- Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για εκπαιδευόμενους & εκπαιδευτές- Ξεκινούν οι αιτήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της σύγχρονης υπερτοπικής πανεπιστημιακής δομής εκπαίδευσης για την κεραμική …

Ρεπορτάζ 31 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Σε λειτουργία το info kiosk του Δήμου στην προκυμαία του Λιμανιού

Σε λειτουργία τέθηκε το τουριστικό περίπτερο (info kiosk) του Δήμου Καλαμάτας που βρίσκεται στην προκυμαία…