Άρθρο Localit 24 Ιουλίου, 2024

Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στα παγκόσμια χρονικά κατέγραψε ο πλανήτης για 2η συναπτή ημέρα την Δευτέρα 22 Ιουλίου

Η Δευτέρα 22 Ιουλίου ήταν η δεύτερη συναπτή θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή “Κοπέρνικος” (Copernicus), ξεπερνώντας κατά ελάχιστα την Κυριακή 21 Ιουλίου που μόλις χθες έλαβε τα πρωτεία.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Δευτέρα στους 17,15 βαθμούς Κελσίου–0,06 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με το ρεκόρ της Κυριακής, σύμφωνα με την Υπηρεσία, η οποία καταγράφει αυτές τις τάσεις από το 1940.

Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταρριφθεί ήταν για τέσσερις συναπτές ημέρες στις αρχές Ιουλίου του 2023. Πριν από αυτό η θερμότερη ημέρα είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

“Η περασμένη Δευτέρα πιθανόν να έχει σημειώσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία στα χρονικά και με αυτό εννοώ πηγαίνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες χρόνια”, είπε ο επιστήμονας του κλίματος Κάρστεν Χόσταϊν του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.

Τις τελευταίες ημέρες πόλεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Κίνα έχουν καταγράψει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Χώρες του Κόλπου επίσης υποφέρουν από τη ζέστη–που ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου–κάτι που επιδεινώνεται από την υγρασία.

Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης έχουν ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για το επικίνδυνο αυτό ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες, ευθύνεται η κλιματική αλλαγή η οποία υποκινείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Αλλά σε αντίθεση με τον περασμένο χρόνο, κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνδυαστικά με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλαν στην καταγραφή ενός νέου ημερήσιου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, δεν ισχύει το ίδιο για τον φετινό Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Χόσταϊν, είναι “αξιοσημείωτο” ότι το ρεκόρ καταρρίφθηκε τώρα που ο πλανήτης δεν βιώνει πλέον τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρτα: Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων στον Δήμο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων (Βιοαποβλήτων) στον Δήμο Αρταίων. Η νέα επέκταση στις Κεραμάτες,…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Μυτιλήνης

Στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης…