Άρθρο Localit 23 Ιουλίου, 2024

EUKI- CURE+: Μελέτες αποτυπώνουν την ανακύκλωση ΑΕΕΚ αποβλήτων και τις πολιτικές διαχείρισής σε Ρίγα,Tartu, Καβάλα, Βαρκελώνη

Στην επίσημη σελίδα της EUKI έχουν δημοσιευθεί, οι μελέτες αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην διαχείριση των ΑΕΕΚ αποβλήτων για το έργο CURE+.

Οι εν λόγω αναφορές αποτελούν βασικό εργαλείο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις: Ρίγα, Tartu, Καβάλα και Βαρκελώνη.

Οι μελέτες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια λεπτομερή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης των τοπικών ροών των αποβλήτων και των πολιτικών διαχείρισής τους,  προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει κάθε πόλη.

Όπως υπογραμμίζεται, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων και τις επιτόπιες συνεντεύξεις με τους εμπλεκόμενους φορείς σε κάθε περιοχή μελέτης,  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να κατανοήσουν  καλύτερα τις ποσότητες και τους τύπους των παραγόμενων αποβλήτων, την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων πολιτικών διαχείρισης τους και να εντοπίσουν τους τομείς που απαιτούν βελτιώσεις.

Στην περίπτωση της Καβάλας στις συνεντεύξεις συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών διαχείριση ογκωδών και ΑΕΕΚ, εκπρόσωποι του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΕΚ, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου και των συμβουλίων των συλλόγων γειτονιάς της πόλης καθώς και ΜΚΟ της πόλης που ασχολούνται με ανταλλαγή ογκωδών για κοινωφελή σκοπό αλλά και τεχνικοί ειδήμονες ως εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Ο κύριος σκοπός αυτών των μελετών είναι να καθορίσουμε ένα σημείο αναφοράς που θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Με τη σαφή κατανόηση των αρχικών συνθηκών, μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες στρατηγικές που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πόλης. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι παρεμβάσεις μας είναι αποτελεσματικές και σχετικές, προωθώντας τελικά μια πιο βιώσιμη και κυκλική προσέγγιση στη διαχείριση αποβλήτων», σημειώνει ο Δήμος Καβάλας, και καλεί πολίτες και φορείς να διαβάσουν τις πλήρεις μελέτες, και να ενημερωθούν για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προώθησης των πρακτικών της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης των αποβλήτων.

«Μέσω της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές αλλαγές για το περιβάλλον μας», αναφέρει εμφατικά.

Το έργο EUKI CURE+ στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης χρήσιμων απορριμμάτων με σεβασμό στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τέσσερις δήμοι του έργου – Ρίγα, Τάρτου, Καβάλα και Βαρκελώνη αναπτύσσουν πιλοτικά κέντρα αστικών πόρων με στόχο τη μείωση της περιττής εξάντλησης πόρων.

Διαβάστε τις πλήρεις μελέτες βάσης: EUKI Baseline Studies  https://www.euki.de/en/city-baseline-reports-on-local-waste-streams-and-policies-riga-tartu-kavala-barcelona/

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 18 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
3ο Θερινό Σχολείο του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

Ολοκληρώθηκε το  3ο θερινό σχολείο που πραγματοποίησε το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με θεματική “Γεωποικιλότητα, Βιοποικιλότητα και…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 15 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ρίγα: Οι κάτοικοι ελέγχουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέσω του ψηφιακού «Χάρτη θερμότητας»

Ο δήμος Ρίγα  στη Λετονία θέτει σε εφαρμογή ένα νέο θεματικό χάρτη Αστικού Περιβάλλοντος, τον…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 09 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Πιλοτικό καλοκαιρινό camp για παιδιά με αυτισμό

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε με επιτυχία το πιλοτικό καλοκαιρινό camp για δέκα παιδιά με αυτισμό…