Άρθρο Localit 23 Ιουλίου, 2024

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» στο Ρέντη, στο επίκεντρο μελέτης μεταπτυχιακών φοιτητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης» και ο στρατηγικός σχεδιασμός των χώρων πρασίνου που βρίσκονται στο οικοδομικό τρίγωνο παράδρομος Κηφισού – Πέτρου Ράλλη-Αγίας Άννης, περιλαμβάνονται στις 11 προτάσεις που κατέθεσαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αρχιτεκτονικής Τοπίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.

 Οι φοιτητές επανασχεδίασαν τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου της περιοχής  Αγίας Άννης – Ελαιώνα, του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, μετά από επιτόπια έρευνα,  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση την ανάπλαση του πάρκου «Ειρήνης».

Στις προτάσεις τους ενσωμάτωσαν τις βασικές αρχές της αειφορίας, της συμπερίληψης και της αισθητικής όπως πρεσβεύει το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

“Με γνώμονα την δημιουργία ενός κεντρικού πάρκου, όπως είναι το πάρκο Ειρήνης, και των επιμέρους διάσπαρτων χώρων πρασίνου, οι 11 προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον δήμαρχο  Κωνσταντίνο Μαραγκάκη, τον αντιδήμαρχο Πρασίνου  Δημοσθένη Σταματάτο και τον προϊστάμενο πρασίνου Πάρη Καλομενίδη, ανέδειξαν το ελληνικό τοπίο, την ιστορία του τόπου, το σεβασμό προς τη φύση, την θεραπευτική ικανότητα αυτής, την ενίσχυση της κοινωνικής συναναστροφής, και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, την δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων εκπαίδευσης και αναψυχής, την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης, την αντιμετώπιση των θεμάτων διαχείρισης νερού και των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος.

«Οι προτάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον  και είμαστε υπερήφανοι που με την εξειδικευμένη γνώση και τον ενθουσιασμό τους μπορούν και εκπονούν μελέτες  έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Δήμο μας να συνεργάζεται με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα , αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τις καινοτόμες ιδέες των νέων επιστημόνων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φοιτητές και τους καθηγητές γι’ αυτή την πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία πιο πράσινων, λειτουργικών και φιλικών προς το περιβάλλον χώρων», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της βασικής σχεδιαστικής εργασίας του μαθήματος “Ειδικά Θέματα Αρχιτεκτονικής Τοπίου” του Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών “Αρχιτεκτονική Τοπίου”, του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιβλέπουσες καθηγήτριες Δρ Μαρία Παπαφωτίου, Καθηγήτρια, Δρ Αγγελική Παρασκευοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Δρ Αικατερίνη Γκόλτσιου, Επίκουρη Καθηγήτρια και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.κ. Ευτυχία Αλεβυζάκη, Κωνσταντίνος Νικόλαος Γκέκας, Χριστίνα Γκουζάνη, Αλίκη Δουρουντάκη, Παρασκευή Ζιαζιά, Αλέξανδρος- Επαμεινώνδας Κιτρινιάρης, Μαρίνος Κόκκινος, Δήμητρα Μάμαλου, Κωνσταντίνα Παναγιώτα Παναγάκη, Ελένη Παπαβασιλείου, Φωτεινή Παπαγεωργίου, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Δήμο για την άψογη συνεργασία και ευελπιστούν οι ιδέες τους να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη και πηγή έμπνευσης για την ανάπλαση των συγκεκριμένων χώρων πρασίνου του Δήμου Νίκαιας Ρέντη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κλίμα: Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά την Κυριακή 21 Ιουλίου (Copernicus)

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά,…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μονεμβασιά: Νέο κάλεσμα Δήμου για εξοικονόμηση νερού

Για μια φορά ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επανέρχεται στην ανάγκη εξοικονόμησης νερού και…

Ρεπορτάζ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην τουριστική χρήση της περιοχής του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής…