Άρθρο Localit 17 Ιουλίου, 2024

5o Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου στη Δημητσάνα – 6o Εργαστήριο Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια

Το 5ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με ειδική θεματική: «Διαφυλάσσοντας την  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Καλές Πρακτικές για σύγχρονες προκλήσεις», διοργανώνει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Γορτυνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης), την Κοιν.Σ. Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες, στη Δημητσάνα από 21 έως 28 Ιουλίου 2024.

Το φετινό Θερινό Σχολείο θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο ποικίλων πρωτοβουλιών (π.χ. εκπαίδευση, τουρισμός, ψυχαγωγία) μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά σύγχρονες προκλήσεις στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς γενικώς, και της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου ειδικότερα.

Απευθύνεται σε πτυχιούχους κοινωνικής ανθρωπολογίας, εθνολογίας, λαογραφίας, πολιτισμικών σπουδών, πολιτιστικής διαχείρισης, στελέχη πολιτιστικών φορέων και μουσείων νεότερου πολιτισμού, στελέχη που χειρίζονται θέματα πολιτισμού σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών και εκπαιδευτικούς.

Το 5o Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί και φέτος παράλληλα με το 6o Εργαστήριο της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας που οργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» και άλλους φορείς στα Λαγκάδια Αρκαδίας, με αντικείμενο τη διαφύλαξη και μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, καθώς και τη μελέτη, καταγραφή και προβολή της συμβολής και της επίδρασης της τέχνης των Λαγκαδινών μαστόρων στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος θα αφορά την τεχνική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων μέσω της πρακτικής άσκησης και της βιωματικής επαφής τους με την εμπειρική γνώση των παλιών μαστόρων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με θεωρητικά σεμινάρια σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εργαστήρια και πρακτικές ασκήσεις.

Θα πραγματοποιηθεί παράσταση από τη Λαογραφική Εστία Τρίπολης και πεζοπορία στον Λούσιο.

Μοραΐτικο γλέντι έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 26 Ιουλίου στον Αϊ-Γιώργη στην Πλάτσα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάζιες σημαίες σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων – Και επίσημα Γαλάζια Σημαία στην παραλία του Βλητέ

Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν σε 13 παραλίες του Δήμου Χανίων για το 2024, οι οποίες αποτελούν…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τα μονοπάτια του Λυκαίου Όρους και του ποταμού Αλφειού στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης

Ευρεία Σύσκεψη συνδιοργανώνουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Φίλων Παρράσιου Πάρκου για τα Μονοπάτια…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λυκόβρυση-Πεύκη: Με 8 νέα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύεται ο στόλος του Δήμου

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σύντομα, θα ενισχύσει τον στόλο…