Άρθρο Localit 20 Ιουνίου, 2024

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Εγκαινιάστηκε χθες το μουσείο  Τσιτσάνη, του χώρου που στεγάζει την έκθεση για τον μεγάλο Τρικαλινό δημιουργό, Βασίλη Τσιτσάνη, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στο χώρο του μουσείου, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί και θα ανακαλύψει εκτός από τον πλούτο των τραγουδιών, τις σημαντικότερες πτυχές της δημιουργικής σταδιοδρομίας του Τσιτσάνη, καθώς και τα στοιχεία εκείνα που τον καθόρισαν σαν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν τα προσωπικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του, καθώς και στοιχεία για το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Επίσης θα ακούσουν και θα βρουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα τραγούδια του.

Στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, αναδεικνύεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, που ανακατασκευάστηκε και ομοίως αποτελεί χώρο επισκέψιμο, χώρο που συμπυκνώνει τμήμα της ιστορίας των Τρικάλων.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσπάθεια τριών δημοτικών αρχών , Μιχάλη Ταμήλου, του Χρήστου Λάππα, του Δημήτρη Παπαστεργίου,  που ξεκίνησαν και υλοποίησαν το έργο, στη συνέργεια πλήθους εργαζομένων, μηχανικών, ειδικών, μουσειολόγων, εργατών, πολιτών που κατέθεταν απόψεις. Ειδική μνεία έκανε στη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με τη δωρεά σημαντικών προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ευχαρίστησε επίσης την υπουργό Πολιτισμού  για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου. Κλείνοντας ο κ. Σακκάς σημείωσε χαρακτηριστικό ότι «τα Τρίκαλα είναι Μουσική» και υπενθύμισε το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών για τα άλλα άξια τρικαλινά τέκνα της μουσικής, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Κώστα Βίρβο, τον Γιώργο Σαμολαδά, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη “Γωνιά Μητροπάνου”, τον νέο χώρο μουσικής (στις παλιές αποθήκες περιοχής ΟΣΕ), την αίθουσα “Δημήτρη Καβράκου” στο Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία άνω των 125 ετών, το Δημοτικό Ωδείο με ιστορία σχεδόν 70 ετών, τη Χορωδία Τρικάλων (με τη μοναδική μη τρικαλινή, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου), το πλήθος των μουσικών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών, σύγχρονων και παλιότερων από πολλά είδη μουσικής, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπενθύμισε τη φράση του Σαββόπουλου, ότι ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε στη χώρα μας. Αλλά και τους χορούς του Τσαρούχη στα κέντρα που εργαζόταν ο τρικαλινός δημιουργός. Επεσήμανε πως “όταν μιλάμε για λαϊκό τραγούδι, μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη” και πως “η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα ακούγονται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του”, όπως και οι επιρροές του από διαφορετικά είδη μουσικής. Έδωσε έμφαση στο ότι η “επανάσταση”  του Τσιτσάνη ενεργοποίησε τους επόμενους μεγάλους λαϊκούς και έντεχνους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι “η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει  να δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός έργου”.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το “εμβληματικό αυτό μνημείο”, τονίζοντας ότι “από χώρος σκοτεινός και εγκλεισμού, μετατράπηκε σε χώρο φωτεινό και πολιτισμού”, μνημονεύοντας τη συνεχή διεξαγωγή και πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων: «Σήμερα εγκαινιάσαμε αυτό το χώρο που είναι πραγματικά ξεχωριστός, καθώς συνδυάζει στην πραγματικότητα την ιστορία των Τρικάλων, στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. Ξεκινά από το δίδυμο λουτρό το οποίο είναι μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος, πολύτιμου για τον αστικό ιστό των Τρικάλων, το οθωμανικό αυτό συγκρότημα του Οσμάν Σάχ. Και αυτό το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι σε αυτόν τον ίδιο χώρο διατήρησε το υπουργείο Πολιτισμού τον όροφο των παλαιών φυλακών, δεύτερο στοιχείο επομένως της ιστορίας των Τρικάλων, για να το αποδώσει στο Μουσείο Τσιτσάνη. Μια προσωπικότητα η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Τρίκαλα. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Είναι αυτό ακριβώς το οποίο επιδιώκουμε να δίνουμε στις πόλεις, στους πολίτες τους, βελτιώνοντας συνεχώς την καθημερινότητά τους».
Μετά τη λήξη της επίσημης τελετής, δόθηκε συναυλία αφιερωμένη στη Θεσσαλία, που ακόμα μετρά τις πληγές της από την θεομηνία. Ακούστηκαν τραγούδια από όλους τους Θεσσαλούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, που «έντυσαν» μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατερίνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Κατερίνης γνωστοποιεί, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια από επιτήδειους για απόσπαση χρηματικών…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χανιά: Αναβιώνει για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων αναβιώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά και…

Ρεπορτάζ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έτοιμη η μελέτη για το rebranding της Ρόδου από τον Δήμο

Στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του brand name της Ρόδου, προχωρά η νέα δημοτική αρχή με σκοπό…