Άρθρο Localit 17 Μαΐου, 2024

Αγ. Παρασκευή: Ξεκινά και πάλι η λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων

Επανέρχεται από σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, η λειτουργία χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων), στους καφέ κάδους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο Δήμος, ως προτεραιότητα ενίσχυσης της ανακύκλωσης στην πόλη.

Σε πρώτη φάση οι καφέ κάδοι θα λειτουργήσουν  σε υπεραγορές, οπωροπωλεία, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές και άλλους οργανισμούς και ακολούθως πλησίον κατοικιών.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί  35 καφέ κάδοι από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου,  ενώ  την ερχόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συλλογής και οι Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί.  Προηγήθηκε ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των μελών του προσωπικού καθαριότητας, ως προς την ορθή λειτουργία του απορριμματοφόρου.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό που είχαμε παραλάβει ως Δήμος από την Περιφέρεια το 2020, με στόχο να ενισχύσουμε  την ανακύκλωση και  να κάνουμε την πόλη μας ένα Δήμο-Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, θα συνεχίσουμε τη συστηματική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Δεσμευόμαστε πως κάθε ευρώ των πολιτών θα πιάνει τόπο και θα αξιοποιείται, με στόχο να γίνει η Αγία Παρασκευή μία πόλη σύγχρονη, βιώσιμη, φιλική προς  τους κατοίκους της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γ.Μυλωνάκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των καφέ κάδων.

Διαδικασία χωριστής συλλογής στους καφέ κάδους και αποκομιδή

Ο Δήμος θα πραγματοποιεί την αποκομιδή των βιοαποβλήτων από  τους  καφέ κάδους, με ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο έχει ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδου και το υλικό θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού (κόμποστ).

Υπογραμμίζει επίσης ότι, στους καφέ κάδους-που σημειωτέον διαθέτουν κλειδαριά, απορρίπτονται μόνον υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα από μαγειρεμένο κρέας και ψάρια, ζυμαρικά, υπολείμματα καφέ κ.ά.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου των παραγόμενων οικιακών αποβλήτων οπότε η χωριστή συλλογή τους και η διάθεσή τους για την παραγωγή κομπόστ μόνο οφέλη προσφέρει, πρωτίστως στο περιβάλλον μας, εφόσον αποφεύγεται η ταφή τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, στους πολίτες που διαμένουν σε οδούς πλησίον των σημείων τοποθέτησης των κάδων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, θα διατεθεί το ειδικό κλειδί ανοίγματος του κάδου.

Ο Δήμος  Αγ. Παρασκευής, σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4819/2021 τίθεται σαφής υποχρέωση, χωριστής συλλογής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας που λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) ΚΥΑ καθώς και για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως εγκαταστάσεις τροφίμων, λαχαναγορές, υπεραγορές τροφίμων και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την ομαλή έναρξη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και τη σωστή χρήση του κάδου.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του Δήμου,στο τηλ. 213 2004500 εσ. 571, ή μέσω e-mail: kathariotita@agiaparaskevi.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τεχνολογία led σε ακόμη 1696 σώματα οδοφωτισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή …

Βιώσιμες Πόλεις 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιγάλεω: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο 

Στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Αιγάλεω,…

Βιώσιμες Πόλεις 12 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Έτοιμος ο 1ος σταθμός παραχώρησης ποδηλάτων με δωρεάν χρήση

Δύο σταθμούς παραχώρησης ποδηλάτων, χωρίς καμία χρέωση, για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο για τις…