Αντιδρώντας στα όσα διαδραματίζονται στον τομέα της Υγείας και κυρίως στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, υγειονομικοί, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικοί φορείς, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και συνταξιούχοι έδωσαν το «παρών» στη σημερινή πορεία και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε από το Ηράκλειο «μη αποδεκτή την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο» και ανακοίνωσε την στελέχωση των χειρουργείων με αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να καλυφθούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια την ημέρα για τους επόμενους τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι για το διάστημα μετά το επόμενο τρίμηνο, θα προωθηθούν fast track προσλήψεις γιατρών, σε όσες ειδικότητες απαιτούνται, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Επιπλέον χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι με απόφαση του υπουργού παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στο Βενιζέλειο έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλά τον τελευταίο μήνα το νοσοκομείο έχει φτάσει σε έσχατο σημείο υποβάθμισης και από ένα πρωτοποριακό νοσηλευτικό ίδρυμα για την Κρήτη έχει καταντήσει σε απλό εφημεριακό κέντρο.
Ο κ. Καφετζάκης απαντώντας στις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη τις χαρακτήρισε «εμβαλωματικές λύσεις».
«Αποφάσισε να δώσει μια παράταση ζωής στο Βενιζέλειο έως το τέλος του χρόνου επανδρώνοντας το νοσοκομείο με ιδιώτες αναισθησιολόγους, υποσχόμενος ότι θα προκηρύξει άμεσα τις θέσεις των απαραίτητων υγειονομικών και τέλος εκπαραθύρωσε τη διοίκηση του Βενιζελείου χρησιμοποιώντας την ως αποδιοπομπαίο τράγο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» εξήγησε ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου.
«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο της διοίκησης. Η ίδια κατάσταση είναι σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Ελλάδα και κατά συνέπεια είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή και υπάρχει μια κεντρική πολιτική ευθύνη» υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι από τον υπουργό δεν πήραν καμία απάντηση για το τι θα γίνει ύστερα από τρεις μήνες από τη στιγμή που δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς για να δουλέψουν στο νοσοκομείο και εξέφρασε τον φόβο ότι το Γενάρη το Βενιζέλειο θα είναι στο ίδιο σημείο ή και χειρότερα γιατί τότε δεν θα υπάρχει η εναλλακτική του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργαζόμενοι ζητούν:
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες ουσιαστικής λειτουργίας του Βενιζελείου ως νοσοκομείου.
- Να μη γίνει καμία συγχώνευση- κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων.
- Να αυξηθούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
- Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του ΕΣΥ σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και σε εργαστηριακό εξοπλισμό.