Ενισχύεται η προστασία της βιοποικιλότητας σε τρεις περιοχές της Δυτικής Κρήτης, με ισάριθμες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που συνυπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Ο λόγος συγκεκριμένα για τα Φαλάσαρνα, την περιοχή Μπάλος – Γραμβούσα και την Ελαφόνησο, όπου φιλοξενούνται μοναδικής αξίας οικοτόποι, καθώς και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά του κάθε τόπου.
Στο πλαίσιο των ΚΥΑ (ΦΕΚ Δ’ 762, Δ’ 752 και Δ’ 753) καθορίζονται οι όροι και οι περιορισμοί για την προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης, των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας, στις τρεις περιοχές. Συγκεκριμένα, προσδιορίζονται οι διαδικασίες και τα μέτρα για την εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, καθεμία από τις περιοχές οριοθετείται σε ζώνες, στις οποίες θεσμοθετούνται ειδικοί όροι, περιορισμοί και επιτρεπόμενες χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνονται και ισάριθμα Σχέδια Δράσης, τα οποία για καθένα από τα προστατευτέα οικοσυστήματα, περιλαμβάνουν διοικητικά και διαχειριστικά μέτρα, που διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
Για την παρακολούθηση και την εποπτεία της υλοποίησης του σχεδίου δράσης συστήνεται Ομάδα Παρακολούθησης, υπό το συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παράλληλα, όλα τα παραπάνω λαμβάνονται υπόψη στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) Δυτικής Κρήτης, η οποία είναι αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί κατά τους προσεχείς μήνες, μετά και την ενσωμάτωση των σχολίων της διαβούλευσης.