Το έργο που επιτελούν οι ομάδες επιτόπιας παρέμβασης (street work), του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), με στόχο την ένταξη αστέγων σε δομές φιλοξενίας, παρουσιάζεται σήμερα σε ημερίδα με θέμα “Στον «δρόμο» για την κοινωνική επανένταξη” που διεξάγεται αυτήν την ώρα στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων.
Η ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου: “Δράσεις street work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πολύπλευρο έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, επεσήμανε: «Προσπαθούμε να βρισκόμαστε ουσιαστικά στο πλευρό των αστέγων και να υποστηρίξουμε την επανένταξή τους. Η δουλειά μας ξεκινάει από τον δρόμο με τις διεπιστημονικές ομάδες street work, που πέρα από την καταγραφή και την αποτύπωση προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και ενθάρρυνση για την ένταξη των αστέγων και συνεχίζεται στις δομές που φτιάξαμε από το μηδέν. Όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, το Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο ο Ξενώνας Αστέγων Χρηστών, σε συνεργασία και διασύνδεση με υπηρεσίες, καθώς και εξειδικευμένους φορείς, όπως π.χ. για τις εξαρτήσεις. Από την πρώτη μέρα της θητείας μας, εστιάσαμε την προσοχή μας στους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο και όχι στο “φαινόμενο” των αστέγων. Δεν είναι μία εύκολη μάχη η προστασία και επανένταξή τους. Αλλά σήμερα μπορώ τουλάχιστον να λέω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άστεγος που θα θελήσει στέγη, τροφή και καθαριότητα και δεν μπορεί να τα βρει στις δομές του Δήμου Αθηναίων».
Η πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α , Σοφία Δασκαλάκη, ανέφερε σχετικά με τις ομάδες και τις υπηρεσίες street work: «Πρόκειται για διεπιστημονικές ομάδες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές και γιατρούς, οι οποίοι πηγαίνουν και εντοπίζουν κάθε άστεγο της πόλης με στόχο να τον ανακουφίσουν, να τον βοηθήσουν, να τον ενδυναμώσουν, ούτως ώστε να τον ενθαρρύνουν να μπει σε μία δομή στέγασης. Στόχος μας είναι κάθε άνθρωπος που θέλει να στεγαστεί, να έχει μία δομή».
Σύμφωνα με την κ. Δασκαλάκη αυτό έχει επιτευχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό, όμως όπως εξηγεί: «Στα σημεία που χρειάζονται να γίνουν επιπλέον ενέργειες, είναι η στέγαση των ψυχικά πασχόντων που απαιτεί ειδικές μονάδες με ειδική φροντίδα, κάτι που έχει εξαγγείλει ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για την επόμενη θητεία». Η ίδια τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η ειδικότερη βοήθεια των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων, για τους οποίους ο Δήμος Αθηναίων έχει φτιάξει τον Ξενώνα Φιλοξενίας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία συντονισμού όλων των ομάδων «street» και των MKO που βγαίνουν στον δρόμο. «Γιατί ο ρόλος του δήμου και του ΚΥΑΔΑ δεν είναι άλλη μία οργάνωση που επιχειρεί στον δρόμο, είναι και ένας ρόλος στρατηγικός, να συντονίζει, δηλαδή, ό,τι γίνεται στο σώμα αυτής της πόλης, στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε η κ. Δασκαλάκη.
Η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους στόχους του Κέντρου: «Η εμπειρία μας μας έχει δείξει ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας, πού ακριβώς θέλουμε να πάμε. Ο πρώτος στόχος είναι ο συντονισμός αυτός να παγιωθεί και να γίνει ένα είδος επιχειρησιακού δωματίου, να ξέρουμε δηλαδή ανά πάσα στιγμή ποιος επιχειρεί στην πόλη, ποιος κάνει τι και πώς, ούτως ώστε να αξιοποιούμε όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτήν. Επίσης θέλουμε να δώσουμε βάρος στην επανένταξη. Και αυτό γίνεται δημιουργώντας τους μηχανισμούς που θα δουλεύουν με τον κάθε άστεγο, είτε είναι στον δρόμο είτε βρίσκεται στις δομές, για να μπορέσει να επιτύχει την αυτόνομη διαβίωση». «Αυτό σημαίνει κατάλληλη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του και στις ικανότητές του και τα προσόντα του, εργασιακή ανακατεύθυνση. Γι’ αυτό και έχουμε εξαγγείλει και τη δημιουργία ενός “job center” για τους ανθρώπους που είναι άνεργοι και για τους αστέγους μας. Γιατί το πρώτο είναι η στέγαση, να κοιμάσαι κάπου ασφαλής, το αμέσως όμως επόμενο για την ενδυνάμωση και την επανένταξη είναι η επιστροφή στην αγορά εργασίας, όσων τουλάχιστον είναι σε ηλικία να εργαστούν», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Επικρατείας, πρώην γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, τόνισε: «Στηρίζουμε το έργο που κάνει ο Δήμος Αθηναίων και το ΚΥΑΔΑ, για τις ομάδες street work. Είναι μία καινοτόμα υπηρεσία, και πλέον μιλάμε για μία εξειδίκευση της βοήθειας των ανθρώπων, οι οποίοι διαβιούν στον δρόμο. Οι άνθρωποι αυτών των ομάδων πρέπει να είναι εξειδικευμένοι, να είναι εκπαιδευμένοι, γιατί οι υπηρεσίες στον δρόμο είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από μία δράση αλληλεγγύης ή φιλανθρωπίας. Ο άστεγος πληθυσμός, ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στον δρόμο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε νομίζω ότι αυτό το πρόγραμμα και πώς μπορούμε να διασυνδέσουμε το street work με την κοινωνική ένταξη και επανένταξη είναι ουσιαστικά το κλειδί για την επόμενη μέρα. Γιατί εάν δεν έχεις τους εξειδικευμένους ανθρώπους πάνω στο πεδίο, είναι δύσκολο μετά να πας στο κομμάτι της στέγασης και επανένταξης. Και όχι μόνο στο κομμάτι της κατοικίας, αλλά στο κομμάτι της ενδυνάμωσης αυτών των ανθρώπων, να ξαναπιστέψουν στον εαυτό τους, να πιστέψουν στους θεσμούς της πολιτείας και στα προγράμματά της. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, όπως, επίσης, ότι δημιουργείς και μία νέα γενιά ανθρώπων, η οποία προσεγγίζει είτε μέσω της ειδικότητας είτε μέσω της προσέγγισης άστεγου πληθυσμού, με τελείως διαφορετικά κριτήρια, όχι κριτήρια φιλανθρωπίας αλλά με κριτήρια κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικής εργασίας. Και όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φεύγουν από τον δρόμο, ώστε να μπουν σε σπίτια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ