Άρθρο Localit 09 Αυγούστου, 2023

Δήμος Διονύσου: Smart «Κέντρο Ελέγχου λειτουργίας» -24ωρη επιτήρηση με drone κατά των πυρκαγιών

Το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» που έχει δημιουργήσει για την αξιοποίηση smart εφαρμογών «έξυπνης πόλης», στο δημαρχείο, επιστράτευσε ο Δήμος Διονύσου στηρίζοντας, όπως αναφέρει εμφατικά, την κοινή προσπάθεια πολιτικής προστασίας και πολιτών, για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη/αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή.

Ενημερώνει δε ότι, μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την εταιρία VanGuard, η οποία εξειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε συστήματα εναέριας επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πρασίνου, με τη χρήση drone τελευταίας τεχνολογίας, έχει θέσει σε λειτουργία για τις ανάγκες του προγράμματος, το σταθερό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» στο Δημαρχείο Διονύσου, που ήδη λειτουργεί δοκιμαστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Το «Κέντρο Ελέγχου λειτουργίας» του Δήμου Διονύσου» έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές, ενώ διαθέτει θέσεις χειριστών και ψηφιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας», αναφέρει σχετικά, προσθέτοντας ότι, το πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης με drone, το οποίο στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται σε εθελοντική βάση από πολίτες της περιοχής, θα διαρκέσει έως και τις αρχές Οκτωβρίου 2023.

Μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Δήμος Διονύσου θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του και θα εξετάσει το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης αντίστοιχων πρακτικών σε μόνιμη βάση, μέσω της εξασφάλισης της απαραίτητης χρηματοδότησης, για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας καθώς και της ασφάλειας των πολιτών.

Σημειώνει παράλληλα ότι, από τον Ιούνιο του 2020, άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο αγοράς drone ή αντίστοιχων υπηρεσιών εναέριας επιτήρησης, έχοντας  συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε σχετικές επιδείξεις / παρουσιάσεις.

Το drone πετάει, σε 24ωρη βάση και με τις περισσότερες καιρικές συνθήκες, πάνω από όλες τις περιοχές του Δήμου Διονύσου, με προτεραιότητα σημεία με υψηλή επικινδυνότητα που μπορούν να υποδειχθούν από την πολιτική προστασία του Δήμου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας.

Το drone που επιχειρεί είναι τελευταίας τεχνολογίας, διαθέτει θερμικές κάμερες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας και δυνατότητα φωνητικής ειδοποίησης πολιτών σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, το σύστημα είναι αδειοδοτημένο από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για θέματα GPDR και προσωπικών δεδομένων. Τέλος, για τις ανάγκες του ανεφοδιασμού του drone με μπαταρίες έχει δημιουργηθεί ειδική θέση απογείωσης/προσγείωσης έξω από το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» του Δήμου Διονύσου.

Το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» του Δήμου έχει σχεδιαστεί προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας δεκάδων smart εφαρμογών, με σκοπό τη μετάβαση του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα, παράλληλα με το Σύστημα Εναέριας Επιτήρησης, έχουν ήδη εγκατασταθεί τα συστήματα:

  • Τηλε-ελέγχου / τηλεμετρίας ύδρευσης.
  •  Διαχείρισης Ψηφιακών Υδρομέτρων.
  •  Έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στους Οικισμούς «Αγίων Αγγέλων» και  «Φασίδερι» στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης.
  • Διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS μέσω της εφαρμογής itrack.

Επίσης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου των καμερών που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε νευραλγικά σημεία.

Όπως υπογραμμίζει ο Δήμος Διονύσου, στο προσεχές μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας νέων καμερών η οποία θα καλυφθεί από χρηματοδοτικά προγράμματα, θα εξασφαλίσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση δημοτικών κτιρίων, πλατειών, αντλιοστασίων και άλλων σημείων αιχμής σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Αναφέρει τέλος ότι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο  σχεδιασμό, το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας». αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία (7 ημέρες ολόκληρο το 24ωρο) μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες με σταδιακή εγκατάσταση smart εφαρμογών «έξυπνης» πόλης που θα αποκτά ο Δήμος Διονύσου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο Αττικής: Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για τα παιδιά που συμμετέχουν στα καλοκαιρινά camp του Δήμου

Δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην τρέχουσα περίοδο του φετινού προγράμματος…

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά τα προαύλια σχολείων της Αθήνας και το καλοκαίρι

Επιλεγμένα σχολικά κτίρια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας θα παραμείνουν ανοιχτά από Δευτέρα έως…

Ενδιαφέρουν 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Αμανατίδης σε ΡΑΕ: «Βρισκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε αδειοδότηση για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου»

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αδειοδότηση από τη ΡΑΕ για πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα στη λίμνη…