Άρθρο Localit 03 Αυγούστου, 2023

Οι πυρκαγιές του Ιουλίου έκαψαν περιοχή μεγαλύτερη από το Λονδίνο και απελευθερώσαν 1 εκ. τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα

Μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λονδίνο κάηκε από τις πυρκαγιές που μαίνονταν στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  στην ατμόσφαιρα το ίδιο διάστημα αντιστοιχεί με αυτές που εκπέμπουν  περισσότερα από 222.500 αυτοκίνητα που κινήθηκαν σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με την αποκαλυπτική σύγκριση που κάνει σε  δημοσίευμά του το Euronews, με βάση τις  τελευταίες εκτιμήσεις των ζημιών.

Επίσης  από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών, στη χώρα μας έχουν καταστραφεί  από πυρκαγιές περίπου 222.577 εκτάρια (σχεδόν το 2% της συνολικής γης της Ελλάδας). Αυτό είναι ήδη 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, σημειώνει η έκθεση meteo.

Συνολικά 1.470 πυρκαγιές σάρωσαν τη χώρα τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Τρίτη  ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της Ελλάδας, Βασίλης Κικίλιας, καίγοντας περίπου 190.200 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της ΕΕ (CAMS).  Οι παραπάνω αριθμοί συγκριτικά ισοδυναμούν με ,  ενώ ευθύνονται  για τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων της χώρας για αυτή τη χρονική περίοδο τα τελευταία 21 χρόνια με ρύπανση που προκαλούν περίπου 222.500 αυτοκίνητα μέσα σε διάστημα ενός έτους ή 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που εξάγονται από υπολογισμούς της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Ο καταξιωμένος επιστήμονας της υπηρεσίας Copernicus, Mark Parrington, σημείωσε πως ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, «γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην υψηλή παρατηρούμενη ένταση των πυρκαγιών γύρω από τη Μεσόγειο».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Parrington, δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο την χώρα μας, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας Copernicus τα αιωρούμενα σωματίδια και άλλοι ρύποι που εκπέμπονται εξαιτίας των πυρκαγιών, μεταφέρονται προς το νότο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο μέσω των πυκνών καπνών.

Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει πως οι πυρκαγιές θα επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα τόσο στις χώρες που καίγονται, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σε ότι αφορά στις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ελληνικών πυρκαγιών, θα χρειαστεί  χρόνος για την αξιολόγηση του πλήρους περιβαλλοντικού αντίκτυπου των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και αλλού στη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) – μια άλλη υπηρεσία Copernicus – ανέφερε ότι περισσότερα από 173.000 εκτάρια δασών της ΕΕ είχαν γίνει στάχτη στις 22 Ιουλίου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο των 80.000 εκταρίων που καταγράφηκε από το 2003 έως το 2022.

Εκτός από το τεράστιο ποσό των εκπομπών που εξαπολύονται από πυρκαγιές υψηλής έντασης, η απώλεια της βιοποικιλότητας σε αυτά τα εύθραυστα οικοσυστήματα είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για πολλούς περιβαλλοντολόγους.

 

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου και ΑΔΕΔΥ για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Στα Διοικητικά Δικαστήρια προσέφυγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ζητούν την επαναφορά του 13ου και 14ου…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ειδικό σχέδιο για την προστασία ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών από τον δήμο Ηράκλειας

Σχέδιο δράσης για την προστασία ευάλωτων πολιτών από ακραίες συνθήκες καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια…

Ενδιαφέρουν 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επαναλειτουργεί το ΚΕΠ του δήμου Χανίων στην πλατεία Δικαστηρίων

Επαναλειτουργεί το ΚΕΠ του Δήμου Χανίων, που βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων, μετά την ολοκλήρωση των…