Άρθρο Localit 01 Αυγούστου, 2023

Το Κίνημα “Ελευθερώστε τις παραλίες” σε Πάρο και Νάξο, απάντηση στον “κατακλυσμό της ξαπλώστρας”

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες «Save Paros Beaches», με στόχο την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, που έχει καταληφθεί από επιχειρήσεις καθιστώντας την αμμουδιά προνόμιο για λίγους. Μετά την «ανακατάληψης» της παραλίας Σάντα Μαρία, την περασμένη  Κυριακή, οι ακτιβιστικές δράσεις συνεχίστηκαν στην παραλία Μαρτσέλο με αίτημα ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού.

«Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται απέξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες» σημείωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης. «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά» κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες, αποτελείται από πολίτες του νησιού που τους ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και τον εκτοπισμό του κόσμου από τις παραλίες του τόπου του.

Ανησυχούν, όπως υποστηρίζουν, για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει.

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες, υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που αγαπούν.

Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας συνίσταται στο  ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

«Σώστε τις παραλίες» και στη Νάξο

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες» άρχισε να αναπτύσσεται και στη Νάξο, ένα νησί με πανέμορφες παραλίες που επίσης έχουν καταληφθεί σε όλο τους το μήκος και το πλάτος από ξαπλώστρες και ομπρέλες, μη αφήνοντας σπιθαμή ελεύθερου χώρου όπως ρητά η νομοθεσία ορίζει.

Οι πολίτες της Νάξου κάνουν συλλογή υπογραφών και ζητούν από τους αρμοδίους:

  • Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή  ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες,
  • Να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι,
  • Να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με νέα άμμο στη θέση της παράνομα  ειλημμένης, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ρίζες των δέντρων που  εκτέθηκαν από την αμμοληψία,
  • Να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες,
  • Να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’ αυτές,
  • Να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους,
  • Να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες κι όχι πάνω στις
    αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες,
  • Να πάψει η ρίψη αποβλήτων σε λιμνοθάλασσες και παραλίες,
  • Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ
  • Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο  ορίζοντα

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Τζουμέρκα: Τέσσερις δεξαμενές πυροπροστασίας σε περιοχές του Δήμου

Τέσσερις δεξαμενές πυροπροστασίας για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων πυρόσβεσης και πυροσβεστικών οχημάτων τοποθετήθηκαν και είναι…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5o Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου στη Δημητσάνα – 6o Εργαστήριο Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια

Το 5ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με ειδική θεματική: «Διαφυλάσσοντας…

Ρεπορτάζ 17 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Αλλάζει χρήση ο χώρος του Κέντρου Αστέγων

Στην αλλαγή χρήσης του χώρου του Κέντρου Αστέγων προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου. Την πρόταση της…