Άρθρο Localit 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δ. Παπαστεργίου: Δεν είναι πρόβλημα η απόλυτα σεβαστή απόφαση του ΣτΕ, πρόβλημα ήταν ο εκλογικός νόμος του 2019

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των περιφερειών, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Εισηγούμενος το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι αυτή είναι απόλυτα σεβαστή, σημειώνοντας ωστόσο ότι απορρέουν  δύο καίρια ζητήματα: πρώτον, τί γίνεται σήμερα και ενόσω η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη καθαρογραφτεί και κοινοποιηθεί και δεύτερον, τί γίνεται από εδώ και πέρα.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «από τις συναντήσεις του  με τον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα, η απάντηση είναι ότι το υπουργείο περιμένει να καθαρογραφτεί η απόφαση για να δει το σκεπτικό αλλά και το διατακτικό μέρος. Σε ότι αφορά εμάς, η απάντηση είναι ότι συνεχίζουμε και εργαζόμαστε κανονικά – και αλλοίμονο αν δεν δουλεύουμε κανονικά Δεκέμβρη μήνα, την ώρα που έχουμε ανοιχτούς προϋπολογισμούς, κλείσιμο χρονιάς κ.λπ.».
Για το μείζον θέμα τί κάνουν οι δήμοι από δω και πέρα  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Να ξεκαθαρίσω ότι  δεν είναι πρόβλημα και δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλημα μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Πρόβλημα ήταν ο εκλογικός νόμος του 2019 που δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης αλλά δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα σε όλους μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Και είναι ακόμη πιο αγωνιώδεις οι φωνές για το τί μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι μπαίνουμε το 2023 σε μια προεκλογική χρονιά για όλους μας. Αλλοίμονο αν μπούμε σε μια χρονιά – που σίγουρα θα προηγηθούν οι βουλευτικές εκλογές από τις δικές μας – και δεν θα μπορούμε να πάρουμε στοιχειώδεις αποφάσεις για τους δήμους μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε διάφορα ζητήματα». Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως «σίγουρα η απόφαση του ΣτΕ βάζει πλέον τους Δήμους σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, όποτε αυτό γίνει, όπου οι δυσκολίες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που σήμερα είχαμε, και αναφέρομαι σε ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία απαιτούν άμεσες αποφάσεις».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 23 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τι αποφάσισε για τα οικονομικά των δήμων Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νσχ της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00, στα γραφεία της…

ΚΕΔΕ 22 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ: Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στ.Γκίκα

Συνεδρίασε σήμερα, στην πρώτη συνεδρία της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της…